Linda verkocht de foute kersttruien vanuit haar café
Linda verkocht de foute kersttruien vanuit haar café Foto: Wil Feijen

De ene tegenslag na de andere dit jaar

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Terug naar 15 maart, half zes ’s avonds: tijdens de persconferentie die op tv werd uitgezonden kondigde minister-president Rutte aan dat een half uur later alle horecagelegenheden leeg moeten zijn. In café ’t Hart van Son van eigenaresse Linda van Asseldonk wordt het laatste biertje getapt, waarna alle gasten naar huis gaan, zodat rond de klok van zes het café leeg is. “Een bizarre gewaarwording”, blikt Linda terug.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In januari, februari en zelfs in maart tot en met de 15e was het wekelijks erg druk en gezellig in het café aan de Nieuwstraat in Son en Breugel. Linda: “Op zondag 15 maart keken we de persconferentie en daarna moesten we meteen handelen. In het begin dacht ik nog dat de sluiting voor slechts enkele weken was. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het meerdere maanden zou kunnen betreffen, maar nu weet ik wel beter.” Bij iedere persconferentie die werd gehouden zaten Linda en haar vriend Dennis voor de tv, hopend op beter nieuws, maar iedere keer was het weer een teleurstelling.

Quality-time
Het enige voordeel dat de lockdown met zich mee heeft gebracht, was dat Linda nog meer quality-time had met hun zoon Mace. Doordat Linda veel in de avonduren werkte, was ze overdag altijd thuis voor hun zoontje. In de tijd dat het café dicht was, was ze alle dagen met hem thuis, omdat hij ook niet naar de kinderopvang kon. “Ondanks dat het fijn was om bij hem thuis te zijn, miste ik mijn werk enorm en ook onze gasten.”

Verlossende woord

Eindelijk volgt dan na weken het verlossende woord: de horeca mag weer open met inachtneming van de vele maatregelen. “Zo mochten er maximaal dertig gasten binnen zijn, die allemaal op hun plek moesten blijven zitten en ook nog eens anderhalve meter afstand van elkaar moesten houden. De gasten hadden elkaar lang niet gezien en wilden gezellig bij elkaar staan om bij te kletsen. Ik voelde mij bijna een politieagent als ik de regels aan de gasten uit moest leggen”, aldus Linda. “Ik was blij dat we weer open konden zijn, maar het werd er niet gemakkelijker op. Het is een zware tijd geweest.”

Controle
In die tijd was er veel controle van de BOA’s en de extra handhaving die in Son en Breugel een oogje in het zeil moesten houden. Linda: “Wij deden ons best, maar je hebt het niet altijd zelf in de hand, vooral niet als je alleen achter de bar staat. Dan heb je geen zicht op wat er zich buiten afspeelt. Gelukkig hebben we een goed contact met de handhavers en als er iets was, werd dat keurig opgelost. Wij hebben nooit een boete gekregen, en dat was het mij ook niet waard.”

Mokerslag
En dan worden opnieuw de maatregelen bijgesteld. De horeca moest eerst om 01.00 uur de deuren sluiten, daarna werd deze regel weer aangepast naar 22.00 uur, waarbij er geen gasten na 21.00 uur binnen mochten komen. “Daarna volgde opnieuw een mokerslag: weer algehele sluiting. Dat was opnieuw balen. Ik heb echt wel een paar weken met mijn ziel onder mijn arm gelopen, want ik wist niet wat ik moest doen of kon doen. Het enige wat ik deed was heel veel slapen. Ik ben nu wel genoeg uitgerust en kan er weer tegenaan, maar ik mag nog niet”, klinkt het teleurgesteld in haar stem.

Berichtjes
Linda mist haar gasten en de gasten missen haar. Dat laten ze veelvuldig blijken door berichtjes op social media, maar ook door het sturen van een kaartje of gewoon een ander leuk berichtje. “Dat doet je echt goed, daar knap je echt van op”, zegt ze met een glimlach.

Foute kersttruien
Ondanks dat haar café gesloten was voor gasten, was het tot 14 december een aantal dagen open. Zij tapte geen biertjes, en schonk geen andere drank, maar ze verkocht sinds een paar weken foute kersttruien. Linda: “Ik wilde weer wat gaan doen, weer mensen zien, iets voor de medemens betekenen, het gevoel hebben dat ik maatschappelijk betrokken ben, en natuurlijk ook niet onbelangrijk: weer wat geld verdienen”, zegt ze enthousiast. De verkoop ging goed, veel vaste gasten hebben inmiddels een trui gekocht en mensen uit de regio komen speciaal naar het café om zo’n trui te kopen. Sinds 15 december kunnen de truien alleen nog online besteld worden, omdat het café nu helemaal dicht is. “Na de kerst ga ik weer iets anders verkopen; wat weet ik nog niet precies, maar ik wil wel bezig blijven”, laat ze weten.

Onbekend
Wanneer het café weer opengaat voor haar gasten is op dit moment nog onbekend. “Zeker nu we in een lockdown zitten. Ik heb wel besloten om pas open te gaan als het officieel mag. Ik ben er in ieder geval klaar voor en heb er erg veel zin in om iedereen weer te ontmoeten in café ’t Hart van Son!”, aldus de horeca-onderneemster.