Frans van Rosendaal
Frans van Rosendaal Foto: Wil Feijen

Levensmiddelen of een financiële gift blijft altijd welkom bij de voedselbank

Algemeen Kerst

Son en Breugel / Best - In Nederland leven bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens; armoede is het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Veel onderzoeken tonen aan dat in een rijk land als Nederland steeds meer mensen door armoede getroffen worden, zeker door de effecten van de coronacrisis. De vrijwilligers bij de voedselbanken delen elke week levensmiddelenpakketten uit aan mensen die dat tijdelijk hard nodig hebben. Bedrijven, instellingen, overheden en particulieren helpen soms met voedsel, geld en diensten. Nederland telt ruim 170 voedselbanken, waaronder de Voedselbank Best en omstreken met cliënten in Best, Son en Breugel, Oirschot, Spoordonk en Oost-, West- en Middelbeers.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Frans van Rosendaal, voorzitter van deze voedselbank, vertelt: “We zijn gestart vanuit de Antoniusparochie. Het bleek dat er steeds meer parochianen in financiële nood kwamen. Vanuit medemenselijkheid hebben we toen een hulpprogramma opgesteld.” Samen met zijn vrouw is Frans eind 2004 begonnen met de voorbereidingen om dit initiatief te professionaliseren en een voedselbank op te starten, waaronder het geven van publiciteit en het zoeken van contacten met de politiek. “Vanaf 2005 hebben we als voedselbank de eerste pakketten kunnen verstrekken aan cliënten, en werd ik voorzitter”, aldus Frans. Hij en zijn vrouw zijn beiden 73 jaar en het is de bedoeling dat ze gaan minderen als ze 75 jaar zijn.

Oplopen
Op dit moment zijn er ruim tachtig cliënten ingeschreven bij de Voedselbank Best e.o. en het aantal loopt de laatste weken erg op. Frans: “Vanuit Son en Breugel helpen we ook alleenstaanden en gezinnen; het zijn er nu negen. We verwachten door de coronacrisis in de komende periode een sterkere toename.”

Vrijwilligers
De groep vrijwilligers bestaat uit ongeveer dertig personen, van wie er enkelen bijna dagelijks actief zijn. Op vrijdag, de uitdeeldag, zijn dat er zo’n vijfentwintig. Frans: “Het is jammer dat wij tot op heden geen vrijwilliger/ster hebben die uit Son en Breugel komt. Er is wel een vrijwilliger uit Eindhoven die helemaal op Son en Breugel is georiënteerd.” Door het coronavirus zijn ongeveer vijf vrijwilligers thuisgebleven, maar door aanpassing van het systeem van het samenstellen en uitdelen van pakketten hebben we het nog goed kunnen behappen.” Ze hanteren een werkwijze waarbij medewerkers en cliënten in de ruimte op ruim anderhalve meter van elkaar staan. Ze worden zo snel mogelijk geholpen. Cliënten worden buiten opgevangen en dan één voor één toegelaten.

Aanvoer supermarkten 
De aanvoer van artikelen uit de supermarkten stagneert de laatste maanden, omdat de supermarkten veel artikelen met een behoorlijke korting aanbieden aan hun klanten. De strategie van die winkels is duidelijk veranderd. “Gelukkig hebben we de afgelopen maanden winkelacties bij de AH-supermarkten mogen doen. Vooral bij de AH in Son was dit een geweldige actie. Het is niet zo dat we van Jumbo en Plus niks meer krijgen, maar dit is aanzienlijk minder geworden”, aldus de voorzitter. De voedselbank krijgt af en toe aanbiedingen van de supermarkten, waar ze zeer dankbaar voor zijn. “We krijgen ook aanbiedingen via de landelijke voedselbankketen en we halen elke donderdag een volle wagen op bij Voedselbank Eindhoven”, licht de voorzitter toe. Voedselbank Best e.o. koopt tevens artikelen van de statiegeldbonneninzameling en andere donaties.

Medewerking
In deze periode rond de kerstdagen krijgt de voedselbank veel medewerking van scholen die inzamelingsacties houden onder hun leerlingen. Frans: “De kerken zamelen geld en levensmiddelen in, wat gedoneerd wordt aan de voedselbank en we krijgen vaak kerstpakketten van bedrijven. Daarnaast kunnen we jaarlijks rekenen op de medewerking van de Lions Club Son en Breugel en Ladies’ Circle Son en Breugel.”

Hulp
De Voedselbank Best e.o. kan nog putten uit een behoorlijke voorraad, maar ze beseffen dat deze snel minder wordt als je elke week voor ruim tachtig adressen pakketten moet vullen. ”Hulp in de vorm van levensmiddelen of een financiële gift blijft altijd welkom”, sluit de voorzitter af.