Zittend: Hermine (l) en Karen (r), staand: Desirée
Zittend: Hermine (l) en Karen (r), staand: Desirée Foto: Wil Feijen

Kerstfeest wordt dit jaar in Berkenstaete anders, maar zeker niet minder mooi

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Hermine Versantvoort, Desirée Tomassen en Karen van Woudenbergen zorgen samen met hun collega’s voor de dagbesteding voor bewoners in Berkenstaete. In maart van dit jaar kreeg de invulling van de activiteiten een draai van honderdtachtig graden: van een afwisselend aanbod naar helemaal niets meer. Het was een heftige tijd, zowel voor de bewoners als voor de afdeling dagbesteding. Karen, Hermine en Desirée blikken terug op deze maanden, maar kijken ook vooruit richting de feestdagen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“Ik denk meteen aan eenzaamheid en een heftige periode als ik terugdenk aan de maanden maart, april en mei”, vertelt Karen, coach dagbesteding. Alle activiteiten vielen weg toen Berkenstaete op slot ging. De bewoners moesten op hun kamers blijven en de collega’s van de dagbesteding werden ingezet in de zorg en bij het restaurant. “De collega’s in de zorg maakten overuren, want er waren veel mensen ziek en die hadden zorg nodig, maar het andere werk ging ook gewoon door. Wij hadden niets meer te doen, dus hebben we gezamenlijk onze handen daar uit de mouwen gestoken”, aldus Hermine. Boodschappen die familieleden kwamen brengen, brachten zij weg naar de bewoners, maar ook de vuile was van de bewoners werd opgehaald en weer teruggebracht als die weer schoon was. Karen: “En als een bewoner jarig was, werden de cadeautjes die door de familieleden bezorgd waren, door een van onze collega’s naar de jarige gebracht. We filmden dan de reactie van die bewoner en de filmpjes stuurden we weer naar de familie. Zo waren ze er toch nog een beetje bij.”

Hecht team
In de eerste maanden was alles nieuw, voor zowel de collega’s van de zorg, de collega’s van restaurant De Gasterij, de dagbesteding, de vrijwilligers, de bewoners als voor de familieleden. “Ons team deed wat het kon. Samen vormden we een hecht team en er was veel saamhorigheid. Dat merkte je aan alles: iedereen was er voor elkaar en deed iets extra’s om elkaar te helpen. Maar het waren wel hele pittige tijden”, blikken ze terug.

Andere werkzaamheden
Voor de bewoners van Berkenstaete viel de regelmaat in hun leven weg door het wegvallen van de activiteiten. “Ze mochten op een gegeven moment niet meer naar het atrium komen voor een kopje koffie en ook De Gasterij werd gesloten. Hermine: “Wij brachten de bewoners een kopje koffie en de maaltijden, maakten de bedden op, en als ze dat wilden, föhnden we hun haren. Dat was zo’n beetje het enige sociale contact dat de bewoners hadden, maar ze keken er dagelijks wel naar uit”, voegt Desirée toe. In het begin van de lockdown wijzigden de regels wekelijks en soms dagelijks. De ene dag mochten de haren nog geföhnd worden, en de andere dag niet meer. “Dat was voor onze bewoners erg slecht te begrijpen en dat maakte het ook moeilijk voor ons”, aldus Karen.

Verwend
Het team van de dagbesteding is in de beginperiode erg creatief geweest in het bedenken van mogelijkheden om ervoor te zorgen dat bewoners en familieleden elkaar toch konden zien. “We hebben raambezoeken geregeld en gecoördineerd en we hebben facetimen geïntroduceerd bij de bewoners. Het was even wennen, maar de bewoners vonden het geweldig wat we voor ze deden.” Waar de dames ook met een zeer tevreden gevoel naar terugkijken is de geweldige steun die ze in die tijd hebben ervaren van dorpsbewoners, De Vrienden van Berkenstaete en lokale ondernemers. “We zijn in die tijd erg verwend met bloemen, tekeningen, paaseitjes en nog meer lekkernijen, zowel voor ons als voor de bewoners. Dan voel je dat je er niet alleen voor staat en dat de samenleving met je meeleeft”, zeggen ze samen.

Andere invulling
Ondanks dat het coronavirus nog niet weg is, en dat op het moment van het schrijven van dit artikel twee afdelingen van Berkenhof gesloten zijn, heeft de dagbesteding wel weer een aantal activiteiten opgezet voor de bewoners. Doordat het team van de dagbesteding een andere invulling is gaan geven aan de activiteiten, zijn ze voor alle bewoners zichtbaarder geworden. “We komen bijvoorbeeld nu ook in de huiskamer van Berkenhof 1, zodat alle bewoners die daar intern wonen, mee kunnen doen met de activiteiten”, aldus Desirée.

Middagprogramma

De collega’s van de dagbesteding merkten de afgelopen periode dat bewoners ’s avonds liever op hun kamer wilden blijven in plaats van deel te nemen aan de activiteiten. “Je zag dat de bewoners ’s avonds moe waren, omdat ze overdag niets te doen hadden gehad. Juist door het actief deelnemen aan activiteiten krijgen ze weer energie. We hebben daarom besloten om de culturele activiteiten naar de middag te verplaatsen. Op deze manier kunnen een aantal bewoners, uiteraard allemaal op veilige afstand van elkaar, deelnemen aan de activiteiten, zoals het luisteren naar solistische muziekoptredens of deelnemen aan open crea-activiteiten”, vertelt Hermine. “Het voordeel van het feit dat de activiteiten ’s middags gehouden worden, is dat er binnen Berkenstaete meer bewoners betrokken kunnen worden. De bewoners van Berkenhof kunnen vanaf hun eigen balkon ook meegenieten.”

Enthousiast
De bewoners worden al enthousiast als ze zien dat de medewerkers van de dagbesteding de muziekinstallatie klaarzetten voor een activiteit. “Ze vragen dan of er weer iets te doen is deze middag. Zij vinden het ook fijn dat er weer activiteiten gehouden worden. Je ziet de bewoners opleven en daar doen we het voor!”, aldus de dames.

Kerstdagen
Aan de komende kerstdagen is uiteraard ook gedacht. In tegenstelling tot vorig jaar, toen familie mocht aanschuiven aan het kerstdiner, mogen nu alleen de bewoners van Berkenstaete samen eten. De bewoners van Berkenhof genieten in hun eigen huiskamer van het kerstdiner en vieren op hun eigen manier het kerstfeest. In het atrium staat al een grote versierde kerstboom en de kerststal, die voorheen in de Sonse kerk werd opgebouwd, staat nu naast de kerstboom. Op kerstavond kunnen de bewoners van Berkenstaete en Acaciastaete naar de mis komen, die wordt opgeluisterd door een harpiste en een zangeres. Ondanks de coronamaatregelen en de beperkingen proberen de dames van de dagbesteding er alles aan te doen om er voor de bewoners in de aanloop naar kerst en tijdens de kerstdagen iets moois van te maken. “We hopen dat het tij snel keert en dat 2021 een beter jaar voor iedereen wordt”, sluiten de dames af.