De oefenruimte bij Body Care Verbeek
De oefenruimte bij Body Care Verbeek Foto: Wil Feijen
Ingezonden

Fysiek herstel na corona

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Het jaar 2020 zal de geschiedenis in gaan als het jaar van de coronacrisis. Na de eerste golf van besmettingen half maart met een lockdown als gevolg, zijn we nu voor de tweede keer in een lockdown terechtgekomen na wederom veel besmettingen.

Door dit virus zijn er veel mensen overleden en nog meer mensen ziek geworden. De nasleep van corona blijkt vervelend, met een diversiteit aan restklachten. Een aantal van deze mensen zien wij terug in de praktijk. De fysieke restklachten lopen uiteen van onder andere longklachten, hartklachten, conditieverlies, vermoeidheid tot spierkrachtvermindering. Bij een aantal van deze fysieke klachten kan fysiotherapie een helpende hand bieden.

Voor ex-coronapatiënten is er vanaf de zomer een extra vergoedingsregeling gekomen. Deze vergoeding geldt voor zowel mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen met corona als voor mensen die thuis ziek zijn geweest. De regeling voor deze patiënten houdt in dat u 50 keer fysiotherapie vergoed krijgt uit de basisverzekering.

Veel ex-coronapatiënten kampen dus met verlies van conditie en spierkracht, hebben long-en hartklachten en hebben last van extreme vermoeidheid. Een trainingsprogramma kan uitkomst bieden om deze klachten te verminderen. Op donderdag 17 december heeft onze beroepsgroep in overleg met het RIVM besloten dat deze trainingen met maximaal twee personen tegelijk kunnen worden voortgezet, mits ieder persoon 1,5 meter afstand tot de ander kan bewaren en minimaal 10 m2 ruimte per persoon kan worden gegarandeerd. Onze praktijk heeft een oefenzaal van ruim 250 m2; hierdoor wordt ruimschoots aan de eisen voldaan, en kunnen deze trainingen gelukkig worden aangeboden. Daarnaast heeft de praktijk geïnvesteerd in een afzuiginstallatie die 12.000 m3 lucht per uur kan afzuigen, zodat het besmettingsgevaar naar minimaal wordt gereduceerd.

Vóór onze praktijk op Ekkersrijt is een tent geplaatst om de (niet-medische) sportactiviteiten aan maximaal 2 personen te kunnen blijven geven. Onze personal trainer Maarten van den Oever zal deze trainingen verzorgen.

Rest ons nog om u, na dit moeilijke jaar van social distancing, toch een paar warme feestdagen toe te wensen. Iedereen die daarbij dierbaren moet missen, wenst het team van Body Care Verbeek heel veel sterkte toe.

Namens het team van Body Care Verbeek wensen wij u een voorspoedig en vooral gezond 2021 toe.