Juel en zijn moeder bezoeken Taalpunt
Juel en zijn moeder bezoeken Taalpunt Foto:

Taalpunt Son en Breugel schreeuwt om vrijwilligers

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Bij Taalpunt Son en Breugel draait het om mensen die de Nederlandse taal wat betreft lezen en schrijven nog niet goed beheersen. Dat kúnnen mensen zijn die in Nederland zijn geboren en getogen (NT1), maar mensen uit andere landen zijn sterk in de meerderheid (NT2). Denk aan Syrië, Eritrea, Roemenië, Turkije, Irak en Tsjetsjenië. Elke woensdagochtend komen deze anderstaligen naar het Vestzak/de bieb om taalles te volgen. Een docent van het Stercollege in Eindhoven verzorgt deze lessen, samen met enkele vrijwilligers uit ons dorp.

Het afgelopen jaar ging met vallen en opstaan. Een groot struikelblok vormde natuurlijk de coronapandemie. Arend Okken, coördinator van de NT2-tak: “Al na zes weken gewoon les moest onze docent Dianne overgaan op onlinecontact: MS-Teams, WhatsApp en de telefoon. Verre van ideaal natuurlijk, maar Dianne wist er heel creatief mee om te gaan.”

Vier moeders en zes kleine kinderen
Het grootste struikelblok vormde evenwel het opvangen van de kinderen. “Najaar 2019 verzorgde ikzelf de NT-2-lessen”, aldus Arend. “Soms zat ik met vier moeders en zes kleine kinderen in een te kleine ruimte van het Vestzak. Dat was niet vol te houden. We moesten uiteindelijk de moeders met kinderen weren. Op een paar uitzonderingen na heeft dat het hele afgelopen jaar geduurd. Momenteel zitten er op de woensdagochtend nog moeders thuis, omdat ze met hun kind nergens terecht kunnen.”

Hopelijk verandert deze situatie in het nieuwe jaar. Arend: “Als zich voldoende vrijwilligers aanmelden om de kinderen op woensdagochtend met voorlezen en knutselen bezig te houden, moet het slagen. Hiernaast staat een oproep. Als je kunt, reageer dan!”

David komt met zijn Roemeense moeder naar Taalpunt