De replica van De Nachtwacht in Berkenstaete
De replica van De Nachtwacht in Berkenstaete Foto: MooiSonenBreugel
Foto’s

Rembrandt en oliebollen prima combinatie in Berkenstaete

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Daar stond hij dan, in volle glorie, in het atrium van Berkenstaete: De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Niet de echte natuurlijk, want die hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het gaat om een officiële reproductie op ware grootte van het beroemde kunstwerk die is gemaakt in opdracht van het Rijksmuseum, Philips en de Elisabeth Art Foundation. Op dit schilderij maakt de compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh zich gereed om uit te marcheren. Dit wereldberoemde, dynamische schilderij van Rembrandt uit 1642 kreeg door zijn donkere kleur in de achttiende eeuw de bijnaam De Nachtwacht. 

Het is te danken aan Lisette van Druenen, activiteitenbegeleidster van Archipel, dat het kunstwerk in Berkenstaete aanwezig is. Op oudejaarsdag, donderdag 31 december, was het schilderij het middelpunt van de jaarlijkse oliebollenparty. Dat kunst en historie een prima basis kunnen zijn voor een feest, bewees Hans van Heiningen. Deze ervaren operazanger heeft er zijn beroep van gemaakt om verhalen en muziek naadloos in elkaar over te laten lopen. Hij gebruikte het schilderij om zijn liederen te introduceren, en samen met zijn indrukwekkende stemgeluid wist hij daarmee de aanwezige bewoners in een goedgevuld atrium te boeien.

Even terug naar het schilderij: Tacco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, vond het jammer dat niet iedereen het Rijksmuseum kan bezoeken. Daarom bedacht hij het plan om de wereldberoemde Nachtwacht naar de mensen te brengen. Niet het origineel, maar een reproductie op ware grootte; de scherpste kopie ooit, volgens de directeur. Samen met Philips en de Elisabeth Art Foundation werd een plan bedacht om de kopie naar verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen en seniorencomplexen door heel Nederland te brengen, zodat de bewoners kunnen genieten van het kunstwerk zonder op reis te hoeven gaan.

Lisette hoorde van het plan en ondernam direct actie, en zo kwam afgelopen donderdagochtend een speciaal team het schilderij opbouwen in het atrium van Berkenstaete. De gehele opbouw duurde drie uur; daarbij werd de reproductie op een paneel bevestigd, maar ook werd er een kopie van de achterzijde van het originele schilderij op de achterzijde van het paneel aangebracht. Tot slot werd het schilderij nog voorzien van een indrukwekkende lijst en daarmee was het geheel een exacte kopie van het origineel in het Rijksmuseum.

Eppie Fokkema, bestuursvoorzitter van Zorggroep Archipel, vroeg staande voor de reproductie aan de aanwezigen om vooral goed naar het schilderij te kijken: een schilderij om een beetje bij te dromen, vindt hij, maar ook een bewegend schilderij vol met kleine en grote bijzonderheden. 

Lisette is erg trots dat het allemaal gelukt is, maar tegelijk vindt zij het ook jammer dat door de coronamaatregelen alleen de bewoners en het personeel van het schilderij kunnen genieten. “In normale omstandigheden zou het voor heel Son en Breugel een reden zijn om Berkenstaete te bezoeken, maar dat kan helaas nu niet”, aldus Lisette.

De Nachtwacht blijft zeven dagen in Berkenstaete en zal het onderwerp zijn van veel activiteiten, maar ook de plek om een leuke foto te maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding