Welk bedrijf komt het afval ophalen?
Welk bedrijf komt het afval ophalen? Foto: ©pixabay.com

Gemeente Son en Breugel moet keuze gaan maken over afvalverwerking

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De wereld van afvalverwerking is big business geworden en het aantal partijen op deze markt wordt steeds kleiner door allerlei fusies die gaande zijn. Daardoor stijgen de prijzen en wordt het afval verwerken steeds complexer.

Redacteur: Adrie Neervoort

Nu het contract tussen de gemeente Son en Breugel en afvalverwerker Baetsen op 1 januari 2021 is geëindigd, moet de gemeente zich oriënteren op nieuwe mogelijkheden en de kosten in de toekomst. Wethouder Van Liempd is van mening dat de gemeente zich moet aansluiten bij Blink; Blink staat voor een samenwerkingsverband van een aantal gemeentes in Zuidoost-Brabant. Omdat de gemeente nog geen keuze heeft gemaakt hoe zij de verwerking van het afval in de toekomst wil gaan regelen, is er met Baetsen een overbruggingsovereenkomst afgesloten.

Twee mogelijkheden
Voor het ophalen en verwerken van het afval in de toekomst heeft de gemeente feitelijk twee mogelijkheden: opnieuw aanbesteden, of zich aansluiten bij een samenwerkingsverband van diverse gemeentes onder de naam Blink. Wethouder Van Liempd is een groot voorstander van aansluiting bij Blink. Om de raad een goede afweging te laten maken, regelde de wethouder voor de commissie Grondgebiedzaken op maandag 4 januari een presentatie van Blink.

Presentatie
Tijdens die presentatie werd duidelijk dat als het om de kosten gaat, het ophalen en verwerken van het vuilnis duurder gaat worden. Gedacht moet worden aan enkele euro’s per maand per gezin. Maar ook bij een aanbesteding zal dit het geval zijn; naar verwachting zullen de kosten dan zelfs nog iets hoger zijn. Een pluspunt van de keuze voor Blink zou vooral zitten in het feit dat er voor meerdere jaren een afspraak wordt gemaakt over het ophalen en verwerken van het afval, maar ook dat de gemeente ontzorgd wordt. Veel taken die een gemeente nu zelf uitvoert worden dan gedaan door Blink. Zeker bij een gemeente waar er sprake is van onderbezetting, is dit een uitkomst.

Ontzorgen
Voor de inwoner verandert er feitelijk niet zo veel, of er nu zal worden gekozen voor aanbesteding of voor de samenwerking onder Blink. De presentatie maakte wel duidelijk dat de winst voor de gemeente vooral ligt in het ontzorgen, terwijl de gemeente daarbij niet de invloed verliest op de afvalverwerking. De conclusie is dan ook, afgaande op de reacties van de commissieleden, dat Blink een goede kans maakt om in de toekomst ook de afvalverwerking in Son en Breugel te gaan verzorgen. Er zijn ook een paar minpunten geconstateerd door de commissieleden, zoals de belasting van het milieu door het transport van het afval; het afval zal dan namelijk verwerkt gaan worden in Helmond, terwijl dat nu gewoon op Ekkersrijt in Son en Breugel gebeurt. De keuze is nog niet gemaakt, maar de interesse is gewekt.