Foto ter illlustratie
Foto ter illlustratie

Berkenstaete en Zonhove doen beroep op familieleden

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Net voor de jaarwisseling riep Diederik Gommers, ic-arts in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor intensive care, iedereen die ooit ook maar een beetje in de zorg heeft gewerkt, zich te melden omdat ze alle handen aan bed nodig hebben. Bedden en apparatuur is het probleem niet; het probleem is een tekort aan mensen in de zorg. Zo hebben de veiligheidsregio’s Groningen en Twente militaire bijstand gevraagd voor verpleeg- en verzorgingshuizen vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en het hoge ziekteverzuim, waardoor de zorg in het geding komt.

Redacteur: Emmy Grit

Zo nijpend als in Groningen en Twente is het in Son en Breugel niet. Zowel bij Berkenstaete als bij SWZ Zonhove kunnen ze de roosters nog net rondkrijgen. Hennie Smeets, HR-coach Berkenstaete: “Het was de afgelopen weken erg puzzelen en een grote uitdaging om de roosters rond te krijgen, maar mede door de inzet van ons personeel is dit gelukt. Door het grote ziekteverzuim zijn er helaas bij ons ook verloven en vakanties ingetrokken.”

Verplichte quarantaine
Het kwam, en komt nog steeds voor, dat personeel thuis moet blijven. Soms omdat ze zelf ziek zijn, of omdat ze in quarantaine moeten omdat een of meerdere huisgenoten positief getest zijn op corona. “En dat voelt niet goed, omdat zij weten dat iedereen die kan helpen in de zorg heel erg hard nodig is. Maar regels zijn regels en gezondheid gaat voor alles”, aldus Hennie.

Ondersteuning familie
Hennie heeft net voor de kerstdagen een brief uitgedaan naar familieleden van de bewoners van Berkenstaete met de vraag om ondersteuning vanuit de familie. “Hier is zeer positief op gereageerd. Op deze manier hebben we extra handen voor de zorg van hun familielid en kan een andere collega zich richten op het verlenen van andere zorg”, aldus Hennie. Onder de collega’s heerst veel saamhorigheid; de verschillende teams helpen en ondersteunen elkaar. Hennie: “Zo heeft een collega van de dagbesteding met een zorgachtergrond een dienst meegedraaid en teamleden van de dagbesteding ondersteunen de zorg met bijvoorbeeld het ontbijt, of lopen zomaar even binnen voor een praatje. Ook dat hoort bij de zorg en dat schiet er op dit moment te vaak bij in.”

Zonhove
Artwin Nuhn, strategisch adviseur communicatie SWZ Zonhove, geeft aan dat het bij Zonhove niet zozeer een tekort is aan ‘handjes’, maar wel een tekort aan professionals door het openstaan van vijf vacatures. “De afgelopen maand zijn er veel medewerkers thuis verplicht in quarantaine gegaan, omdat gezinsleden besmet zijn met het coronavirus of positief getest zijn. We hebben daardoor een beroep gedaan op familieleden. Maar we kunnen ook terugvallen op de zzp’ers, die graag bij ons werken en enthousiast reageren als we een beroep op hen doen. De 450 vrijwilligers die Zonhove een warm hart toedragen, zijn ook altijd bereid om hand- en spandiensten te verlenen. Daardoor kunnen we de roosters gelukkig nog rondkrijgen”, aldus Artwin.