De huidige sporthal De Bongerd
De huidige sporthal De Bongerd Foto: MooiSonenBreugel

De Bongerd krijgt een volwaardige sporthal

Algemeen

Son en Breugel - 

Terwijl de renovatie van De Boerderij in Breugel gaat beginnen, zal op 19 januari het plan om De Bongerd in Breugel te gaan renoveren en uit te breiden, of nieuw te bouwen, worden besproken in de commissies Grondgebiedzaken en Burgerzaken.

Redacteur: Adrie Neervoort

Wethouder Jos de Bruin zal beide plannen bespreken, maar zijn voorkeur, en die van het college, gaat uit naar renoveren en uitbreiden en niet naar nieuwbouw. De voorkeur is gebaseerd op de uitkomst van een onderzoek in december 2020 naar de toekomst van De Bongerd. Daaruit blijkt dat naast enkele praktische verschillen tussen renoveren en complete nieuwbouw ook de kosten een rol spelen. De kosten voor nieuwbouw worden berekend op 8 miljoen euro, terwijl de kosten voor renoveren en uitbreiden 6,3 miljoen bedragen.

Op verzoek van de gebruikers van de sporthal zal deze geheel worden vernieuwd en qua formaat fors groter worden; de sporthal zal 44 meter lang en 24 meter breed worden. De uiteindelijke hoogte is nog niet bekend, maar het huidige bestemmingsplan laat een hoogte van 9 meter toe. De normen voor de hoogte van een sporthal volgens het NOC-NSF variëren tussen de 7 en 10 meter. De nieuwe hal krijgt de afmetingen die nodig zijn om officiële competitiewedstrijden van diverse binnensporten te kunnen spelen; hiervoor wordt nu vaak uitgeweken naar omliggende gemeentes.

Wat blijft is de omliggende laagbouw, waarin de horeca, vergaderruimtes en de boksschool zijn gevestigd. Wel krijgt deze een complete opknapbeurt en zal niet alleen de indeling worden veranderd, maar ook het bestaande gebouw worden verlengd. Na de renovatie krijgen de kinderopvang, het IVN en Vluchtelingenwerk ook onderdak in De Bongerd, naast de huidige gebruikers.

De vernieuwde Bongerd wordt daarmee een multifunctioneel gebouw. Verder krijgt de sporthal compleet nieuwe installaties, zodat die voldoet aan de duurzaamheidseis van volledig energieneutraal. De vernieuwde Bongerd, die na de renovatie weer voldoet aan de eisen van deze tijd, kan dan weer 40 jaar mee. Om dit te bereiken is er wel 6,3 miljoen euro nodig plus nog wat bijkomende kosten, zoals 8,5 ton voor het realiseren van 350 vierkante meter extra ruimte voor de kinderopvang. “Dat is erbuiten gehouden omdat de kinderopvang dit bedrag terugbetaalt in de vorm van huur”, aldus wethouder Jos de Bruin.

Maar ook de kosten voor het elders onderbrengen van de huidige sportende en niet-sportende gebruikers is niet meegenomen in de 6,3 miljoen die de renovatie en uitbreiding gaan kosten. Het gaat hierbij om een bedrag van 6 ton dat waarschijnlijk nodig is om de gebruikers een jaar lang elders onder te brengen. Het ergens anders onderbrengen van de sportende gebruikers zal niet eenvoudig zijn, omdat in sporthallen in de omgeving nauwelijks ruimte is, en als dat wel het geval is, dan meestal op niet-gebruikelijke uren of niet voor een langere periode.

Volgens de wethouder wordt er daarom nu al nagedacht over alternatieven binnen de gemeente: ”Denk daarbij aan een zogenaamde ballonhal, waarvan natuurlijk het nadeel is dat het weer hoge kosten met zich meebrengt wat betreft huur en het aanleggen van de noodzakelijke elektra en riolering.”

Of na de renovatie en uitbreiding de huurkosten voor bijvoorbeeld de zaal zullen stijgen, wist de wethouder nog niet. Dat ligt natuurlijk ook aan de beheerder van de nieuwe sporthal. Het tarief dat de gemeente gaat vragen aan de nieuwe beheerder voor het gebruik van de hal zal wel hoger zijn, volgens wethouder De Bruin.

Tevens moet nog maar blijken of de huidige beheerder, de heer Kuipers, ook het beheer krijgt van de nieuwe accommodatie. Volgens wethouder De Bruin is dat wel het uitgangspunt, maar gesprekken en de onderhandeling daarover moeten nog plaatsvinden. 

Op dit moment is er een tekort op de begroting binnen het project Breugel Bruist, en dat is van invloed op de uitvoering van de renovatie en uitbreiding. In het gunstigste geval is er nog 4 miljoen beschikbaar; om het verschil bijgepast te krijgen, zal er goedkeuring van de raad nodig zijn.

Als de wethouder groen ligt krijgt voor het plan, waar hij en dus ook het college de voorkeur aan geven, dan is het de bedoeling om de geheel vernieuwde Bongerd begin 2023 te openen.

Afbeelding
Ingezonden 6 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 16 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 20 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 21 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel