De bouwwerkzaamheden van de nieuwbouwwoningen omgeving IJssellaan heeft vertraging opgelopen door ruimen mortiergranaat (foto: artist impression - archieffoto)
De bouwwerkzaamheden van de nieuwbouwwoningen omgeving IJssellaan heeft vertraging opgelopen door ruimen mortiergranaat (foto: artist impression - archieffoto) Foto: ©gemeente Son en Breugel

Kosten bodemonderzoek en ruimen mortiergranaat bekend

Algemeen

Half juni 2020 werd er bij graafwerkzaamheden op de bouwlocatie IJssellaan in Son en Breugel een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Daardoor was er onderzoek nodig om te kijken of er nog meer explosieven op het terrein aanwezig waren.

Redacteur: Adrie Neervoort

Een secuur en nauwkeurig karwei, dat door specialisten werd uitgevoerd. Hierdoor heeft het bouwproject vertraging opgelopen en heeft de gemeente inmiddels een factuur van 29.942 euro excl. btw ontvangen van de gemaakte kosten.

Zeventig procent van dit bedrag probeert de gemeente terug te krijgen via een zogenaamde suppletie-uitkering. Dit is een regeling die het Rijk heeft ingesteld om het opsporen en opruimen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog deels te bekostigen. Het restant (30%) van de factuur, 8.982 euro excl. btw, komt voor rekening van de ontwikkelaar van het nieuwbouwproject. De kosten die de toekomstige eigenaren van de nieuw te bouwen huizen hebben gemaakt door de vertraging worden niet vergoed door de gemeente, laat wethouder Frenken namens de gemeente Son en Breugel weten.

Als de aanvraag van de gemeente op de suppletie-uitkering wordt afgewezen, zal de totale factuur alsnog voor rekening van de projectontwikkelaar komen.