Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Son en Breugelnaren staan positief tegenover coronavaccinatie

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De eerste zorgmedewerkers zijn woensdag 6 januari gevaccineerd op de priklocatie in Veghel en later die dag ook in een aantal ziekenhuizen. Volgens een vastgestelde routekaart waarop staat aangegeven welke doelgroepen in welke periode worden gevaccineerd, worden de komende maanden duizenden prikken gezet met het vaccin Pfizer of Moderna, die ervoor moeten zorgen dat het coronavirus een halt wordt toegeroepen. Voor de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant was dit aanleiding om een onderzoek te doen in Son en Breugel hoe de inwoners over deze vaccinatie denken. Op de vraag ‘Weet jij al wat je gaat doen?’ kwamen veel positieve reacties, een enkele negatieve en een enkele twijfelaar. Dorpsgenoten die positief hebben gereageerd, laten zich vooral vaccineren om zichzelf, maar ook om hun omgeving te beschermen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Inmiddels blijkt dat de vaccinatiebereidheid van zorgpersoneel hoger is dan de afgelopen week werd voorspeld. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven liet op de eerste dag 96 procent van de opgeroepen medewerkers een vaccin zetten, in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis was de opkomst meer dan 90 procent. Huisarts Christiaan de Groot van Medisch Centrum De Linden verwacht dat tachtig procent van alle Nederlanders die een uitnodiging krijgt zich ook zal laten vaccineren: “Door de vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen het virus, net als bij de griepvaccinatie.”

Weerstand
Toch begrijpt de huisarts ook dat er weerstand is van mensen die tegen de vaccinatie zijn. “In principe moet je niet zomaar medicijnen of vaccinaties nemen, maar in dit geval is het toch wel belangrijk dat mensen het vaccin nemen, want het gaat levens redden. Rationeel is er geen enkele goede reden om het vaccin niet te nemen, tenzij mensen een probleem met hun afweersysteem hebben of, in zeldzame gevallen, overgevoeligheid”, legt de huisarts uit.

BMR-vaccinatie
Ondanks dat er nog niet veel bekend is over bijwerkingen op de lange termijn van de coronavaccins, staat het merendeel van de inwoners uit Son en Breugel positief tegenover de coronavaccinatie. De BMR-vaccinatie is ook ooit zo ontstaan en inmiddels is deze vaccinatie ‘ingeburgerd’ en het merendeel van de Nederlandse bevolking laat zijn zoon/dochter tegen bof, mazelen en rodehond vaccineren; door deze vaccinatie kun je deze ziektes voorkomen. Christian: “Je kunt de BMR-vaccinatie goed vergelijken met de coronavaccinatie: door het vaccineren wordt de kans op besmetting veel kleiner. Een vaccinatie beschermt nooit honderd procent, maar als veel mensen zich laten vaccineren dan wordt het virus beter aangepakt dan wanneer maar een deel gevaccineerd wordt.”

Helpen
Op dit moment kunnen er in de huisartsenpraktijk nog geen vaccinaties gezet worden. “Mocht het zover zijn, dan zijn we er klaar voor, we helpen graag mee. Het zal niet veel anders lopen dan met griepvaccinatie”, aldus de huisarts.

Reacties van inwoners uit Son en Breugel
Ik ben een voorstander van het vaccin. Het vaccin is net als elk ander vaccin goed (op tientallen duizenden mensen) getest. De bijwerkingen die mensen kunnen ervaren door het coronavaccin zijn vervelend, maar nooit zo vervelend als de gevolgen van het coronavirus zelf. Door onszelf zo spoedig mogelijk te laten vaccineren, kunnen we ook weer snel terug naar het ‘normale’ leven.
Anoniem

Het menselijk immuunsysteem is goed genoeg om ziektes te bestrijden. Het inenten verzwakt je immuunsysteem alleen maar. Voor deze wappie geen spuit.
Toon Welten

Ik ben voorstander van de coronavaccinatie en ik laat mij ook zeker vaccineren als ik aan de beurt ben. Je wordt immuun voor het coronavirus. Door de vaccinatie ben je zelf beschermd én je kunt anderen niet meer besmetten. Ik wil weer snel terug naar het ‘oude normaal’, waar je gewoon mag niezen als je een niesbui krijgt en niet dat iedereen je dan vreemd aankijkt. Ik hoest en nies al ruim 30 jaar nu doen veel mensen erg spastisch als ze mij horen niezen of hoesten.
Marcel van der Heijden

Ik ben voorstander en zou me vandaag nog in laten vaccineren. Ik vind dit erg belangrijk om weer voor een normaal leven te gaan. Ook voor mijn directe omgeving wil ik iets doen. Vooral voor kwetsbare mensen in onze samenleving.
Ronald van den Heuvel.

Ik laat mij zeker vaccineren. Ik doe dit voor mijzelf, maar ook voor de (kwetsbare) medemens, zodat we elkaar niet kunnen besmetten. Door de vaccinatie kunnen we weer in alle vrijheid met elkaar. Toch ben ik wel bang voor de bijwerkingen, maar dat weerhoudt mij niet om er geen te zetten. Terug naar het ‘normaal’ waar we elkaar weer kunnen ontmoeten op de manier zoals we gewend zijn.
Leny Achten

De griepspuit heb ik nog ter beschikking gesteld voor mensen die het toen echt nodig hadden. Deze vaccinatie laat ik wel zetten, dit is anders. Terug naar het ‘oude’ normaal zodra het weer kan.
Henk Achten

Ik wil geen vaccinatie omdat ik geen vertrouwen heb in een vaccin dat in een paar maanden tijd ontwikkeld is en waar normaal gesproken gemiddeld acht jaar over wordt gedaan. Volgens mij zal er met een niet goed ontwikkeld vaccin heel veel onherstelbare schade worden aangericht onder de bevolking.
Elly

Het zou fijn zijn als iedereen gevaccineerd wordt, want dan kan de wereld weer terug naar normaal. Voor de zorg een verlichting en ook voor de middenstand, want als dit zo doorgaat, dan vallen er veel zaken om. Dus ik laat me zeker vaccineren.
Dorethe van Beuningen

Ik laat me vaccineren, ondanks alle twijfels die ik heb over dit vaccin. Het klopt waarschijnlijk dat het virus voor de meeste mensen relatief ongevaarlijk is. Als je er echter ziek van wordt, slaat de eenzaamheid toe. Niemand, echt helemaal niemand gun ik het om onder deze schrijnende omstandigheden ziek te zijn of te overlijden. Eenzaam en alleen zijn ze, ziek of doodziek. Gescheiden van hun naasten, die, eveneens eenzaam en alleen, elders verblijven, uit angst voor besmetting. En dat is leidend voor mijn motivatie; daarom laat ik me vaccineren!
Judith Curfs

Ik ben niet voor en niet tegen. Om persoonlijke redenen ben ik teleurgesteld in de medische wetenschap en daarom durf ik het nu nog niet aan om mij te laten vaccineren. Voorlopig ben ik nog niet aan de beurt en heb ik nog een paar maanden ‘bedenktijd’ wat ik ga doen: wel of niet laten vaccineren.
Nancy van Heeswijk

Ik heb twijfels over het vaccin. Ik geloof niet in complottheorieën, maar ik ben wat sceptisch over corona. Ik ben niet van plan om in de eerste fase te vaccineren, misschien later. Ik wil het vaccin niet in mijn lichaam krijgen zonder te weten of het vaccin goed is getest, of het bijwerkingen heeft en of het zal werken.
Erkam Halis

Ik zal me zeker laten vaccineren wanneer ik aan de beurt ben. Ik vind het belangrijk om mijn bijdrage te leveren aan het terugdringen van het virus. Vaccinatie beschermt niet alleen mijzelf, maar ook de mensen om mij heen. Bovendien kan ik niet wachten om weer eens feestje of evenement te bezoeken.
Wilma Vogels

Ik ga me laten inenten. Heb me ingelezen en kennisgenomen van alle voors- en tegens. Laat me niet leiden door complottheorieën. Vaccins hebben ons veel gebracht. Denk aan de vaccins tegen Pokken- DKTP, BMR, enz. Natuurlijk is een nieuw vaccin spannend. Maar ik vertrouw op de wetenschappers en andere deskundigen. COVID-19 moet de wereld uit. En snel.
Anoniem

Ons hele gezin laat zich vaccineren. We willen af van al die beperkingen. Daarnaast hebben we van te dichtbij meegemaakt hoe een gezonde man, op de IC 54 wordend, toch is overleden aan dit virus.
Anoniem (vrouw 50+)

Ik ben voorstander! Ik vertrouw erop dat het vaccin uitvoerig is getest. Volgens mij is het hét middel naar een corona vrije wereld. Ik hoop dat dat heel snel is, niet alleen voor ons sociale leven maar ook voor alle ondernemers die nu in zwaar weer zitten.
Ingrid van Kronenburg

Persoonlijk wil ik eigenlijk (nog) niet laten vaccineren. Ondanks dat ik veel vertrouwen heb in de wetenschap vind ik dat er nog (veel) te weinig bekend is van de langetermijneffecten van het vaccin op de gezondheid. Dat is de reden waarom ik me zeker niet als eerste zal laten vaccineren. Aan de andere kant is het van groot belang voor het succes van het vaccinatieprogramma dat meer dan 70% zich laat inenten. Dat is de reden waarom ik evt toch overweeg om mee te doen, maar dan sluit ik achteraan in de rij zodat er alweer meer data is over de werking en de eventuele bijwerkingen van het vaccin op de iets langere termijn.
Alex van den Brand

Ik ben zeker geen voorstander van de vaccinatie, omdat ik bewust omga met het gebruik van alle geneesmiddelen. Wil niet zomaar iets in laten spuiten waar nog zo weinig over bekend is. Denk wel dat ik me uiteindelijk zal laten vaccineren omdat je er bijna niet onderuit komt als je nog eens naar het buitenland op vakantie wil. Ook om veilig te kunnen werken omdat ik een contact beroep uitoefen en mijn cliënten wil beschermen en eerlijk gezegd ook omdat het als een soort van morele verplichting voelt.
Anoniem (vrouw 50+)

Ik laat me zeker inenten. Mijn vrouw heeft de afspraak voor haarzelf al gemaakt omdat ze in de zorg werkt. We hebben twee vrienden die op de IC werken. Door de werkdruk en ellende waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden is het voor ons heel duidelijk dat we gaan vaccineren.
Jeroen Sanders

Covid-19 heeft zo’n grote impact op ons persoonlijke leven en de gehele maatschappij dat ik me, ondanks twijfels over langetermijneffecten van dit vaccin, zeker laat vaccineren.
Ellen van der Vleuten

We zijn nog aan het denken wat we ermee doen. We zijn er nog niet uit. Ik heb nog nooit iets in mijn lijf laten spuiten, maar ik denk wel dat je een schuldgevoel krijgt. Nog maar even afwachten.
Henk en Nel Sengers

Ik ben wel huiverig voor de vaccinatie, voor eventuele bijwerkingen. Heb nog nooit een griepspuit gehaald. Maar laat me nu wel vaccineren.
Anoniem

Wij laten ons zeker vaccineren om ons zelf en andere mensen te beschermen. We hebben er het volste vertrouwen in.
Toon en Trees van Summeren

Ik krijg van mijn kinderen het advies om het zeker te doen.
Anoniem

Ik laat mij vaccineren, we moeten met iedereen dit virus beteugelen. Liefst z.s.m. Dan pas kunnen we weer terug naar hoe het was. Ik denk dat het nooit meer hetzelfde zal worden wat het knuffelen betreft. Daar kan ik mee leven. Laten we er allemaal voor gaan.
Anoniem.

Ik ben een voorstander dus ik laat me vaccineren. Als we het allemaal doen zijn we na drie weken beschermd en kunnen we dat akelig beestje tot stilstand roepen. Hopelijk zijn er dan zoveel mensen opgeknapt en beschermd dat we niet nog zo’n grote uitbraak krijgen.
Marijke Smulder

Ik wil mezelf laten vaccineren voor mijn eigen gezondheid en van anderen.
Anoniem.

Ik laat me vaccineren op de eerste dag dat het mag om zo snel mogelijk terug te gaan naar normaal. En met normaal bedoel ik weer gewoon feesten etc.
Robert de Laat

Ik wil het vaccin wel nemen, want ik wil graag dat alles weer ‘normaal” wordt. Mijn man Aschwin twijfelt nog. Wetenschappers weten dat het vaccin werkt maar ze weten niet wat de gevolgen op lange termijn zijn dat het genetisch gemodificeerd s en baart me wel zorgen. Het virus zal altijd blijven, dus we hebben weinig keus.
Anne van Hoorn

Ik laat me vaccineren om dat ik wil dat het virus van de aardbodem verdwijnt. En er is al veel ellende gebeurd.
Andre van Doorne

Wij zijn voor inenten want wij willen ons zelf en andere tegen het virus beschermen.
Franka Lavrijssen

Ik ben wel voorstander voor vaccinatie maar ik vind het wel moeilijk om de beslissing te nemen wat ik ga doen. Maar ik denk dan toch voor bescherming van mezelf en anderen. Maar hoe lang ben je beschermd? Een paar maanden of langer? Maar ik heb besloten om het toch te vaccineren.
Joke

Vaccineren? Ja heel graag en zo snel mogelijk! Ik heb het helemaal gehad met corona en wil mijn oude, gezellige leventje weer terug. Ik heb alle vertrouwen in het vaccin dus kom maar op.
Desiree van Tits

Wij willen ons graag laten inenten tegen corona. We zitten nu al bijna een jaar in een zeer afstandelijke kille samenleving; geen hand, geen knuffel, geen kus en geen arm om je heen als je troost nodig hebt. En dat blijft zo, golf na golf. De enige weg om hieruit te komen is inenten.
Paul en Toos de Groot

Natuurlijk gaan wij voor een vaccinatie, want hoe goed wij ook ons best doen, is dit de manier om van het monster af te komen.
Anoniem

Als de vaccinatie beschikbaar komt laat ik me zeker vaccineren. Iedereen moet hierin zijn eigen afweging maken. Hoe meer mensen zich laten vaccineren hoe beter iedereen beschermd is. Dan kunnen we misschien weer een beetje naar de ‘oude’ tijden terug.
Ties

Eerst heb ik alles wat er gepubliceerd is over de vaccinatiestof gelezen. Ook wat experts te vertellen hadden. Honderd procent kan niemand geven. De eventuele bijwerkingen van een vaccinatie schat ik veel lager in dan de gevolgen van het krijgen van corona. Na de voor-en tegen argumenten afgewogen te hebben, heb ik besloten me wel te laten vaccineren.
Hanny

Op dit moment zoals ik er nu over denk laat ik me niet vaccineren. Ik heb er geen goed gevoel over, ik vertrouw het nog niet. Wil eerst even afwachten wat er met de medemens gebeurt die hem wel heeft gehad en die dat wel gedurfd hebben. Misschien denk ik er later in het jaar anders over.
Marinda

Ik denk dat het heel goed is om je te laten vaccineren. Ik ben helemaal voor. Dan hoop ik dat we weer allemaal onze kinderen en kleinkinderen eens fijn kunnen knuffelen. Ook is het goed voor alle ondernemers dat ze weer open kunnen en weer wat verdienen.
Wilma Jansen

Ik laat me vaccineren. Je doet het voor jezelf en voor anderen. De bijwerkingen van corona kunnen erger zijn.
Els

Graag wil ik z.s.m. gevaccineerd worden. Zeker omdat ik als thuishulp werk en dus bij de cliënt in huis ben. Het is voor de cliënt en mij dan een beetje minder stress hoop ik.
Jacqueline de Laat

Ja, wij zijn voorstander en wij laten ons vaccineren. Dit omdat wij van nabij hebben meegemaakt/gezien wat corona doet. Wij doen dit niet alleen voor ons zelf maar ook voor onze naasten. Wij beseffen dat dit een vrijblijvende bijdrage is voor de maatschappij, waarin we toch met z’n allen deze vijand om zeep dienen te helpen. Eventuele bijwerkingen van deze vaccinatie zal niet opwegen tegen de pijn, ellende en enorm intens verdriet wat corona teweegbrengt.
Rinus en Mieke Eradus

Zeker weten ga ik de corona vaccinatie halen. Als we dit allemaal doen kunnen we weer knuffelen en zingen en niet meer bang zijn om besmet te worden. Weer terug naar ‘normaal’.
Greet van Gorp

Anoniem: namen bekend bij de redactie