Apotheker Erik (l) en huisarts Christian (r) in de apotheek
Apotheker Erik (l) en huisarts Christian (r) in de apotheek Foto: Wil Feijen

Ander uiterlijk, ander doosje, andere fabrikant, maar toch hetzelfde medicijn

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De Nederlandse zorgverzekeraars hebben in 2021 een groot aantal wijzigingen aangebracht in de lijst met voorkeurmedicijnen, met als doel om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Kreeg je vorig jaar nog van fabrikant A je medicijn, dan kan het nu zijn dat je hetzelfde medicijn van fabrikant B krijgt, met net een iets ander uiterlijk, in een ander doosje met nieuw logo en andere kleur, maar dat gemaakt is met dezelfde medische ingrediënten, dus met dezelfde werkzame stof. Apothekers hebben hierop geen invloed en leveren de medicijnen aan hun patiënten die door de zorgverzekeraar zijn aangewezen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Je kent het vast wel: je gebruikt al een tijdje medicijnen en nu moet je deze opnieuw aanvragen bij de huisarts. De huisarts schrijft een (herhaal)recept uit en bij de apotheek krijg je een verpakking met een ander uiterlijk. Erik Duin, één van de twee apothekers van BENU Apotheek De Linden op het 17 Septemberplein, en de apothekersassistentes krijgen hier dagelijks veel vragen over van patiënten die menen dat zij nu een heel ander medicijn voorgeschreven hebben gekregen van hun huisarts.

Twee oorzaken
Erik: “Het kan twee oorzaken hebben dat er een ander merk van een medicijn wordt verstrekt: het kan zijn dat het medicijn niet op voorraad is doordat het niet geleverd kan worden door de fabrikant; dan zorgt de apotheek voor een alternatief. Maar het kan ook zijn dat de zorgverzekeraar een ander merk (andere fabrikant) heeft aangewezen als voorkeurmedicijn.”

Voorbeeld
Erik laat dit aan de hand van een voorbeeld zien en legt drie doosjes met medicijnen op tafel met dezelfde ingrediënten, alleen van drie verschillende fabrikanten. “Het medicijn is precies hetzelfde, alleen het uiterlijk en het doosje waar ze in zijn verpakt is anders.” Zorgverzekeraars passen regelmatig hun voorkeurlijst van medicijnen aan; ook in 2021 is dit het geval. Het ligt eraan bij welke zorgverzekeraar de patiënt verzekerd is; is een patiënt bijvoorbeeld bij VGZ verzekerd en VGZ heeft het medicijn van fabrikant A aangewezen als voorkeur, dan krijgt de patiënt het medicijn van fabrikant A. “Ook al is de patiënt niet overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, dan nog kan het voorkeurmedicijn wel veranderd zijn”, legt Erik uit.

Beleid zorgverzekeraars
Bij de patiënten is hierover veel onduidelijkheid. Het is een gevolg van het beleid van de zorgverzekeraars. De apotheker krijgt nog wel eens het verwijt dat apothekersassistentes andere medicijnen meegeven aan de patiënt dan zijn voorgeschreven door de huisarts. “Wij horen dan vaak dat het alternatief dat ze krijgen door de apotheek is uitgekozen. Dat is echt een fabeltje; wij zijn totaal afhankelijk van de zorgverzekeraars en de medicijnen die zij als voorkeur aanwijzen”, laat Erik duidelijk weten.

Paracetamol
Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden legt het uit aan de hand van een ander voorbeeld: “Iedereen koopt wel eens paracetamol. De een koopt het bij de apotheek, de ander bij de supermarkt en weer een ander koopt het bij de drogist. Het maakt niet uit waar je het koopt, de ingrediënten die gebruikt worden voor de paracetamol zijn overal hetzelfde, maar het kan van verschillende aanbieders afkomstig zijn.”

Computer
Erik en Christian willen met deze uitleg voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan aan de balie in de apotheek. “Het kost veel extra tijd om dit iedere keer uit te leggen, terwijl wij er niets aan kunnen veranderen”, aldus Erik. Er zijn ook patiënten die laten weten dat er een ‘medische noodzaak’ is dat zij het medicijn krijgen dat zij voorheen ook hebben gehad, maar dat is eigenlijk nooit het geval. Christian: “Wij schrijven alleen de naam van de werkzame stof uit die in het medicijn zit. Via de computer krijgt de apothekersassistente door welk medicijn er wordt voorgeschreven en van welke fabrikant dit afkomstig moet zijn. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hopen dat onze patiënten hier begrip voor hebben als ze medicatie krijgen overhandigd door de apothekersassistentes.”