Freddie Louwers
Freddie Louwers Foto: Wil Feijen

Carnavalsvuurtje wordt brandend gehouden met unieke quiz

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Na de succesvolle editie van de Ons Dorp Kwist-thuis-voor-de-buis-kwis die in oktober 2020 werd gehouden, borrelde een volgende digitale kwis alweer op bij de organisatie. Op dat moment was al duidelijk dat carnaval niet op de traditionele wijze gevierd zou gaan worden. De Ons Dorps Kwist-commissieleden wilden ‘het carnavalsvuurtje’ brandend houden en dat was voor hen een reden om contact op te nemen met het bestuur van carnavalsvereniging De Krutjesrapers.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het bestuur van De Krutjesrapers reageerde meteen enthousiast op het idee om een quiz te organiseren waarbij carnaval in Krutjesgat centraal staat. Onder de naam ‘Ons Krutjesgat Kwist’ wordt op vrijdag 12 februari vanaf 20.00 uur begonnen met het zoeken naar de grootste carnavalskenner van Krutjesgat. Freddie Louwers, een van de commissieleden van Ons Dorp Kwist, vertelt: “De quiz kan door iedereen meegespeeld worden. Als je een echte carnavalsvierder bent, heb je wellicht een voordeel, omdat de hele quiz in het teken staat van carnaval.”

Carnavalsactiviteiten

De vragen gaan over alle activiteiten die tussen de bekendmaking van de prins tijdens het 11-11 bal in november en het haringhappen plaatsvinden. Ronald Brekelmans, een van de bestuursleden van De Krutjesrapers, laat weten dat er vragen tussen zitten die betrekking hebben op het afgelopen jaar, maar er wordt ook teruggegaan naar de jaren ’80 en ’90. “Ons bestuur heeft ’t Krutje, boeken, filmmateriaal, foto’s en al het ander materiaal dat nodig was voor het samenstellen van de quiz beschikbaar gesteld en de commissieleden van Ons Dorp Kwist hebben de vragen gemaakt”, aldus Ronald.

Meerkeuzevragen
Freddie: “Het is de bedoeling dat de quiz in kleine gezelschappen thuis wordt gespeeld en dat de, op dat moment, geldende richtlijnen van het RIVM worden nageleefd. We vertrouwen erop dat alle deelnemers zich hieraan houden.” In de studio van Foolen Audio & Light wordt de quiz live gepresenteerd door Remco Heeren en Marleen Spooren. “Tijdens de live-verbinding worden meerkeuzevragen gesteld aan de deelnemers, waarna zij een paar seconden tijd krijgen om het antwoord te geven. Tijd om internet of naslagwerk te raadplegen is er niet, het gaat puur om de parate kennis van de deelnemers”, aldus Freddie.

Zes rondes
In totaal worden er zes rondes gespeeld met ieder elf vragen die variëren van algemene kennis over carnaval in Nederland, in de regio en in Krutjesgat, tot kennis over oud-prinsen, de zittingsavonden, de optocht, carnavalsmuziek, jeugdcarnaval, boerenbruiloft en de sleuteloverdracht. De antwoorden worden via smartphone of tablet beantwoord en na het antwoord op de laatste vraag wordt meteen bekendgemaakt wie de winnaar is van deze avond.

Inschrijven
Binnenkort kunnen deelnemers zich inschrijven voor deze quiz. In deze krant en op de social media van Ons Dorp Kwist wordt bekendgemaakt vanaf welke datum ingeschreven kan worden. Na het betalen van het inschrijfgeld à vijf euro, krijgen de deelnemers een inlogcode met informatie, waarmee zij op 12 februari kunnen inloggen en live meespelen met deze unieke quiz. Freddie: “Voordat de quiz begint, wordt de carnavalsstemming er alvast ingebracht door Pieter Foolen en zijn team. Tijdens de avond kunnen deelnemers foto’s en filmpjes toesturen en er kan carnavalsmuziek aangevraagd worden. Bekende lokale carnavalliefhebbers zijn in de studio aanwezig en verzorgen tijdens de pauze het entertainment. Wie dit zijn en hoe dit eruit gaat zien, blijft nog even een verrassing.”

Oud-prins Ronald Brekelmans