Afbeelding
Foto: ©MooiSonenBreugel

Wel of geen avondklok

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - In Den Haag wordt de laatste paar dagen koortsachtig vergaderd of er in Nederland wel of geen avondklok ingevoerd moet gaan worden. Ondanks dat de coronacijfers langzaam dalen, is er grote bezorgdheid over de Britse variant. Met het instellen van de avondklok wil het demissionair kabinet de verspreiding van de Britse mutatie van het coronavirus vertragen. Als besloten wordt om een avondklok in te stellen, dan volgt Nederland daarmee onder andere België, Duitsland en Frankrijk.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Gedurende de avondklok mag niemand vanaf een bepaalde tijd in de avond buiten zijn, behalve mensen met een ‘geldige reden’. Op dit moment is het nog niet precies bekend wat de geldige redenen zijn, omdat het besluit nog niet is genomen. Je kunt bij een geldige reden denken aan het reizen van en naar (essentieel) werk, het moeten verlenen van medische hulp aan mens of dier, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, het uitlaten van een huisdier, een heen- of terugreis naar het buitenland, of een calamiteit.

Het instellen van een avondklok moet ervoor zorgen dat het aantal sociale contacten in de avonduren afneemt, waardoor de kans op verspreiding van het virus sterk verminderd kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat een aanzienlijk deel van de besmettingen bij mensen thuis plaatsvindt, bijvoorbeeld als ze anderen op bezoek hebben.

Burgemeester Hans Gaillard laat in een reactie weten dat hij het instellen van een avondklok steunt: “Als het landelijk Veiligheidsberaad adviseert dat het instellen van een avondklok tot de noodzakelijke maatregelen behoort om de coronapandemie te bestrijden, dan steun ik dat advies. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen en ik wil daar ook niet op vooruitlopen. Wel wil ik benadrukken dat inwoners en ondernemers in Son en Breugel de maatregelen doorgaans goed opvolgen, ondanks dat deze diep ingrijpen in het dagelijks leven en in de bedrijfsvoering. Dat is een compliment waard. Handhaving is dan ook weinig aan de orde.”

Op dinsdag 19 januari heeft minister Hugo de Jonge bekendgemaakt dat vandaag, woensdag 20 januari, aan het begin van de middag, een persconferentie wordt gehouden waarin extra coronamaatregelen worden afgekondigd.