Afbeelding
Foto: AdrieNeervoort

Ondernemers centrum missen belangstelling van gemeente

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Veel ondernemers in het centrum van Son en Breugel lieten eerder al weten teleurgesteld te zijn in de gemeente Son en Breugel. Door de tweede lockdown die nu van kracht is, en de onzekere toekomst door het coronavirus, hebben ze behoefte aan een gemeente die er voor ze is.

Redacteur: Adrie Neervoort

Aan deze verwachting kan de gemeente blijkbaar niet voldoen. Het lijkt wel of de gemeente van mening is dat het geen lokaal probleem is, maar meer een regionaal of landelijk probleem. En dat is natuurlijk ook zo, maar de gemeente heeft altijd de mogelijkheid om te vragen naar het welzijn van de ondernemer in het centrum van die gemeente, of in ieder geval de situatie van de ondernemer op de politieke agenda te plaatsen. Want naast de financiële problemen die een ondernemer in het centrum van Son en Breugel door de coronamaatregelen heeft, is ook het voortbestaan van een levendig centrum in gevaar.

Kloppend hart

Een centrum met een divers aanbod van winkels en horeca is het kloppend hart van een dorp. Ondernemers hebben het idee dat de gemeente deze mening niet deelt. Een ondernemer kent de risico’s en anticipeert hier dan ook op. Maar op de maatregelen tegen het coronavirus kunnen zij nauwelijks inspelen.

Voorwaarden
Natuurlijk heeft de overheid een financieel vangnet voor ondernemers die in de problemen komen, maar ook daar zijn voorwaarden aan verbonden waaraan niet iedere ondernemer kan voldoen. Vaak zijn ze er ook op gebaseerd om in de eerste levensbehoefte te kunnen voorzien, nadat de ondernemer vaak al zijn eigen reserves heeft opgebruikt.

Niet op de agenda
Tot op dit moment is er slechts één keer een voorstel geweest om de lokale ondernemer te steunen vanuit de politiek in Son en Breugel, hetgeen via een motie gebeurde. Deze motie bleek na een debat daarover niet uitvoerbaar en verdween in de la. Verder staat er niet één agendapunt betreffende de situatie in het centrum van Son en Breugel op de agenda van de politiek. Natuurlijk moeten er ook andere besluiten genomen worden, zoals het bouwen van een nieuw Dorpshuis en het renoveren en verbouwen van De Bongerd; maar wat als straks het nieuwe Dorpshuis de enige reden is om naar het centrum van Son en Breugel te komen?

Aandacht, begrip en steun
Ook een gemeente kan niet alle problemen oplossen die er zijn of gaan ontstaan bij de ondernemers in het centrum, en dat is ook niet de verwachting van de gemiddelde ondernemer. Wel vragen zij om aandacht, begrip en steun op allerlei gebied in deze bijzondere tijd.

Het gevoel bij veel ondernemers is dat de ernst van het probleem nog niet helemaal duidelijk is bij de lokale politiek.