Houtens zoals die nu is
Houtens zoals die nu is Foto: Wil Feijen

Bewoners Houtens strijden tegen nieuwbouwplannen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In de wijk ’t Zand ligt een straat met de naam Houtens; de straat is doodlopend voor auto’s, maar niet voor fietsers en voetgangers; voor deze groep weggebruikers is het een snelle en veel gebruikte route naar Ekkersrijt en Eindhoven, zeker voor de schooljeugd.

Redacteur: Adrie Neervoort

De straat heeft een lange historie, voor die werd opgenomen in de nieuwbouwwijk ’t Zand in 1998. Heel de wijk, dus ook Houtens, valt onder een bestemmingsplan dat dateert uit 1997. Aan Houtens werden verschillende kavels gekocht, dit resulteerde uiteindelijk in 14 woningen, waarbij de gemeente toen de voorwaarde stelde dat in alle opzichten een zo hoog mogelijke kwaliteit moest worden nagestreefd. Daarvoor werden uitgangspunten en randvoorwaarden vastgelegd op planologisch, stedenbouwkundig, landschappelijk, milieutechnisch en financieel-economisch gebied, en daar moesten de kopers van de kavels zich tijdens het bouwen van hun droomhuis aan houden, en dat hebben de kopers dan ook gedaan.

Wijzigen en afwijken
Nu, in 2020, lijkt het erop dat de afspraken zoals die eind jaren ‘90 zijn gemaakt niet meer passen bij de ideeën van de gemeente. Die wil namelijk het laatste stuk onbebouwde grond aan Houtens gaan bebouwen en daarvoor het bestemmingsplan wijzigen en afwijken van het eerder door de gemeente opgestelde masterplan voor ’t Zand.

Ingrijpende verandering
Op het stuk grond is nu nog het huidige bestemmingsplan van toepassing met daarin 3 kavels voor 3 woningen. De gemeente wil meewerken aan het plan om de ruimte van de 3 kavels te gebruiken voor het bouwen van 14 woningen; een begrijpelijke wens vanuit een gemeente die niet veel mogelijkheden heeft om te bouwen en die net als veel andere gemeentes een woningtekort heeft. De omwonenden aan Houtens maken zich dan ook grote zorgen om de ingrijpende verandering, en zij vrezen dat alle redenen waarom zij juist gekozen hebben voor wonen aan Houtens er niet meer zullen zijn als de 14 woningen, 7 sociale koopwoningen en 7 middeldure koopwoningen straks gebouwd en bewoond zijn. Het is natuurlijk ook wrang als je jaren geleden een kavel hebt gekocht met allerlei bouwbeperkingen in de uitvoering, waar je gehoor aan hebt gegeven omdat je de plek zo mooi vond, en nu moet meemaken dat de gemeente de spelregels verandert omdat het de gemeente beter uitkomt. Onacceptabel, zeggen alle bewoners aan Houtens.

Verkeerssituatie
Volgens de bewoners van Houtens gaan niet alleen het woongenot en de omgeving daardoor drastisch en onherstelbaar veranderen, maar ook de verkeerssituatie zal ingrijpend veranderen door het bouwen van de 14 woningen aan het eind van de doodlopende straat. Zo maken de bewoners van Houtens zich grote zorgen om de verkeersveiligheid van iedereen die gebruik maakt van deze route om met de fiets naar school of werk te gaan en wandelaars. Met name bij de bocht zal de situatie gevaarlijk worden vanwege de onoverzichtelijke situatie daar en door de verwachte verdubbeling van autoverkeer. De bewoners voelen zich niet gehoord en werden ook nog eens door raadsleden in de commissievergadering Grondgebiedzaken weggezet als bewoners die alleen maar ‘rijke buren’ wilden, en dit is volgens de bewoners pertinent niet aan de orde.

Burgerparticipatie
De mening van verantwoordelijk wethouder Frenken is dat het bij ontwikkelingslocaties nu eenmaal drukker wordt wat betreft verkeer, en naar het verkeersaanbod was al gekeken, maar het heeft zeker de aandacht van de wethouder. Volgens Frenken is burgerparticipatie heel erg goed zolang er constructief meegedacht wordt. “Anders komen we vanzelf in de bezwaarprocedure terecht en vandaaruit mogelijk in een juridisch kader, en dat laatste zal hier moeilijk standhouden”, aldus de wethouder.

Andere regels
Het zit de heer en mevrouw Peeters, bewoners van een grote woonboerderij aan Houtens, erg hoog. Jaren geleden moest hun woning in de Sonniuswijk in Son en Breugel wijken voor de aanleg van de huidige A50. Ze kozen voor een vrijstaande, oude boerderij aan Houtens als alternatief, en met medewerking van de gemeente werd de boerderij aangekocht. Graag wilden zij op de plek van de oude grote boerderij een kleinere woonboerderij bouwen. Onmogelijk, zo oordeelde de gemeente: nieuwbouw mocht, maar wel in hetzelfde formaat en op dezelfde plek als de bestaande boerderij; die was namelijk een beeldbepalend onderdeel van de wijk en dus van Houtens. Ook de familie Peeters voerde de wens van de gemeente uit, en bouwde niet de kleinere woonboerderij die ze wilde, maar de boerderij die de gemeente wilde.

Achtertuin
Nu zouden er in hun ‘directe achtertuin’ 14 woningen gebouwd moeten worden met toestemming van dezelfde gemeente en gelden er ineens dus andere regels. Iedereen is volgens de heer en mevrouw Peeters welkom als hun buren maar ineens 14 buren op een plek die volgens het bestemmingsplan bestemd is voor 3 vrijstaande woningen gaat hun echt een beetje te ver. Ze laten weten dat ze samen met buurtbewoners alle juridische middelen die er zijn, in de strijd tegen de plannen zullen gaan gebruiken.

Naar gevoel
Een stukje verder woont Riné Merks met veel plezier aan Houtens, de straat waar hij als kleine jongen al speelde. Hij sprak tijdens de vergadering van de commissie Grondgebiedzaken in en zorgde ervoor dat de leden een brief kregen met argumenten waarom de bewoners van Houtens vonden dat de bouw van 14 woningen niet gepast was. Hij heeft er een naar gevoel aan overgehouden: “De brief is helemaal niet behandeld, alleen mijn inspraak, en daar concludeerden de commissieleden uit dat de bewoners aan Houtens alleen maar ‘rijkaards’ in de straat willen.” Deze conclusie raakt kant nog wal volgens de bewoners van Houtens.

Gemiste kans
Volgens hem is dit weer een gemiste kans als het om burgerparticipatie gaat. Merks: “Het lijkt wel of de gemeente alleen aan de inwoners wat vraagt als het ze uitkomt; dat is geen burgerparticipatie.” Volgens hem zijn de tegenstanders van het plan zich aan het verenigen en hopen zij zo de nieuwbouwplannen te kunnen stoppen. Een eerste stap hierin is de site die de bewoners speciaal hiervoor hebben gemaakt. Op de site www.veilighoutensvoorsonenbreugel.com staat meer informatie over de achtergronden en kan er een petitie worden getekend tegen de bouwplannen die nu voorliggen.