Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Geen inkomsten, maar uitgaven gaan wel gewoon door

Algemeen zakelijk

Son en Breugel - Dorethe van Beuningen, eigenaresse van Da Vivente Hairstyle in Son en Breugel, is, net als alle andere niet-medische contactberoepen, alweer ruim een maand dicht. Na de persconferentie van dinsdag 12 januari weet ze dat haar zaak nog tot 10 februari dicht moet blijven. Geen inkomsten, maar de uitgaven gaan wel gewoon door. De financiële steun die de overheid geeft, is niet voldoende om de kosten te dekken.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar besloot Dorethe om het heft in eigen hand te nemen, ook al was er nog veel onduidelijk over de manier waarop het virus zich verspreidde. Zij was al een week gesloten voordat minister-president Rutte bekendmaakte dat de contactberoepen, waaronder de kapperszaken vallen, moesten sluiten. Dit besluit nam ze om te voorkomen dat haar klanten en personeel besmet zouden raken met het coronavirus.

Verbouwing
Ondanks de onzekere tijd die het coronavirus met zich meebracht, nam Dorethe het besluit om juist in die tijd haar kapsalon te verbouwen tot een moderne kapsalon die voldoet aan de laatste eisen op kappersgebied. “Naast de verbouwing heb ik duizenden euro’s geïnvesteerd in beschermingsmiddelen en -panelen, zodat er altijd veilig en volgens de RIVM-maatregelen gewerkt kon worden. Helaas kan ik er nu geen gebruik van maken omdat we helemaal gesloten zijn”, aldus de onderneemster.

Onduidelijk
Wat de onderneemster op dit moment nog het meest verbaast, is de onduidelijkheid binnen het ondernemerschap. Dorethe: “Ik begrijp als geen ander dat iedere ondernemer geld wil verdienen en ik gun het iedereen, maar ik heb het gevoel dat er met twee maten gemeten wordt. Een aantal niet-essentiële winkels zijn open, en niet-medische contactberoepen zijn gesloten. Ook timmerlieden, loodgieters, elektriciens en installatiemonteurs mogen zelfs bij de mensen thuis hun werkzaamheden uitvoeren, terwijl de niet-medisch contactberoepen thuis niets mogen doen.” Dorethe heeft informatie ingewonnen bij Regio Brabant Zuidoost en met de boa in Son en Breugel om na te vragen wat er eventueel wel mogelijk is. “Ik mag zelfs geen kraam voor mijn zaak neerzetten waar wij producten mogen verkopen. We mogen wel telefonische bestellingen aannemen die thuisbezorgd worden. Wij bieden onze haarproducten aan en als klanten graag thuis hun haar willen verven, dan kunnen ze ons een verfpakket bestellen die wij in de salon ook voor hen gebruiken. Zo kunnen ze thuis met dezelfde producten toch hun haren kleuren.”

Geen betrokkenheid 
Dorethe vindt het jammer dat ze niets van het college van B&W of de raadsleden van de gemeente hoort in deze tijd. “Juist in deze tijd is het belangrijk dat de gemeente haar betrokkenheid laat zien aan de ondernemers die in Son en Breugel gevestigd zijn. Er is wel een besluit genomen om negen miljoen euro aan het nieuwe Dorpshuis te besteden, maar de ondernemers in het centrum laten ze in de kou staan”, aldus de onderneemster. “Het zou ze sieren als ze ondernemers in hun eigen dorp ondersteunen.”

Trainingen
Ondanks dat haar kapsalon voor haar klanten gesloten is, komen haar elf teamleden wel naar de salon voor het volgen van diverse trainingen. Dorethe: “We willen graag bij blijven met de nieuwste ontwikkelingen op kappersgebied en daarom volgt mijn team veel onlinetrainingen. In de salon oefenen we die theorie op een oefenpop, zodat, als we weer open mogen, de klanten kunnen voorzien van de mooiste kapsels met de nieuwste technieken.”