Impression centrum van Son naar Breugel
Impression centrum van Son naar Breugel Foto: impression Patrick Lijdsman

Voorstel sfeervol centrum en groene verbinding met Breugel enthousiast ontvangen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Een kleine veertig reacties ontving de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant de afgelopen weken op het idee van het plan voor het herinrichten van het centrum en het aanleggen van een groene aansluiting richting Breugel. Op een enkele lezer na was de grote meerderheid zeer te spreken over het idee van dorpsgenoot Stan Mooij, dat samen met de illustraties van vormgever Patrick Lijdsman op 9 december in deze krant gepubliceerd werd.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Om te beginnen waren de lezers het er mee eens dat het centrum in Son en Breugel meer op los zand staat dan op een samenhangend geheel lijkt, en dat op deze manier geen sprake is van een mooi en sfeervol dorpscentrum. Het Raadhuisplein zou veel aantrekkelijker zijn als de parkeerplaatsen vervangen worden door terrasjes en het met een waterpartij, bankjes en boompjes gezellig aangekleed wordt.

Erbij betrekken
Verder vindt men het zeker wenselijk om de parkeerplaats voor de kerk te vergroenen en het kerkplein zodanig in te richten dat het een natuurlijke verbinding vormt tussen het nieuwe Dorpshuis, de kerktoren, de kiosk en de terrasjes van De Zwaan. Het inrichten van de ruimte voor de kerktoren met een openbare jeu-de-boulesbaan zou de kerktoren, die nu een beetje verloren staat, meer betrekken bij het plein. De omvorming van de huidige parkeerplaats achter de kerktoren tot een plein waar vooral kinderen kunnen spelen en ouders en grootouders op bankjes kunnen zitten, wordt gezien als een verrijking van de openbare ruimte.

Begraafplaats
Over het betrekken van de begraafplaats (of delen ervan) als park met een doorloop naar het Dommelbalkon en vervolgens het bestaande wandelpad door te laten lopen aan de andere kant van de Veerstraat tot de kerk van Breugel, zijn de meeste lezers zeer te spreken. Het liefst wil men dat pad ook door laten lopen tot het hertenkamp. Een enkeling zou het jammer vinden als de rust rondom de begraafplaats verstoord wordt.

Ondertunnelen
De meest controversiële reacties kwamen, zoals verwacht, op het idee om de Nieuwstraat te ondertunnelen en zo te verbinden met het Raadhuisplein. Tegenstanders zijn van mening dat dit te veel lijkt op de tunnel die er vroeger was, en zij vrezen dat dan het autoverkeer nog harder over de Nieuwstraat rijdt. Bovendien denken zij dat de voetgangers toch liever gewoon willen oversteken over de straat in plaats van de omweg via een viaduct te nemen. En natuurlijk is de aanleg van een viaduct een bijzonder prijzig verhaal. En niet te vergeten de vele rolstoelgebruikers van Zonhove, die last zouden hebben van de hellingen onder een viaduct.

Nieuwstraat
De meerderheid van de lezers is het er wel mee eens dat de Nieuwstraat te druk is en anders ingericht moet worden. Een optie zou de inrichting van een voetgangersgebied kunnen zijn, zoals dit bijvoorbeeld in Best en Schijndel is gedaan. Of het verkeer op de Nieuwstraat verminderen door er een éénrichtingsweg van te maken en de vrijkomende helft van de weg met leibomen te beplanten. Dit zou tevens de ruimte bieden voor een veilig fietspad dat niet meer langs de weg met de auto’s loopt.

Veel animo
Samengevat kan gezegd worden dat er veel animo is voor het inrichten van een leuker centrum en het verbinden met Breugel. Te hopen is dat de gemeenteraadsleden en wethouders zich nu geroepen voelen om er daadwerkelijk iets mee te doen.

Reactie van lezers*

Na al 15 jaar op een supersaai plein een winkel te hebben gehad, kan ik mijn ogen niet geloven, dit ziet er geweldig uit! Hoop doet leven.

Erg gaaf die visualisatie van het centrum, ik wandel bijna dagelijks over de begraafplaats en zou die graag rustig willen houden.

Super idee, groot denken en niet vervallen in onmogelijkheden. Nu de kans om iets van het centrum te maken.

Een tunnel wordt een enorm obstakel. Oplossing is het verkeersarm maken van de Nieuwstraat. Bijvoorbeeld een voetgangersgebied van de Primera tot het Raadhuisplein, met mogelijkheid voor fietsers en de bus om er over te rijden. Ander verkeer moet dan omrijden.

Wat word ik blij van zo’n staaltje burgerinitiatief om het centrum van ons dorp eindelijk meer de groene uitstraling te geven waaraan het nu zo verschrikkelijk ontbreekt.

Wat een leuk plan voor Son en Breugel van een van onze inwoners. Het is wederom het bewijs dat je geen dure managers of bureaus nodig hebt om iets moois te verzinnen.

Zullen we Breugel nu eens eerst aanpakken, want het is nu nog niet bruisend.

Het plan van het wandelpad naar Breugel met schilderijen van Pieter Brueghel vind ik een geweldige vondst en hoop dat dat er eens komt.

Het wandelpad vanaf de Veerstraat naar een Pieter Brueghelcentrum klinkt heel aantrekkelijk; mooi in het verlengde van park Vroonhoven. Het zou geweldig zijn als de ideeën uit het artikel uitgevoerd kunnen worden.

Goh, wat werd ik blij bij het lezen en zien van zo’n geweldig burgerinitiatief om ons nu nog saaie, stenen, grijze, en niet-uitstralende centrum een groene uitstraling te gaan geven. Dat is altijd mijn wens geweest; ons centrum nodigt niet uit en heeft ‘geen smoel’ om het zo maar te zeggen.

De illustraties bij het stuk zijn ronduit geweldig en maken direct van ons dorp een gezellig, groen en uitnodigend centrum waarin je wilt vertoeven.

De namen van lezers die hebben gereageerd zijn bekend bij de redactie.