Chris Spooren
Chris Spooren Foto: Wil Feijen

Overstap Chris Spooren naar het CDA een weloverwogen keuze

Algemeen Politiek

Son en Breugel - De keuze die statenlid Chris Spooren uit Son en Breugel recentelijk maakte, verraste de Brabantse politiek. Hij stapte plotseling, zo leek het, over van 50 Plus naar het CDA en nam daarmee ook zijn zetel mee als statenlid van de provincie Noord-Brabant naar het CDA. Onbegrip en harde verwijten werden zijn deel; een politiek doordacht besluit, was de mening van sommigen, want nu kwam de coalitie in het provinciebestuur weer aan een meerderheid.

Redacteur: Adrie Neervoort

Hij had er sinds de zomer al een paar slapeloze nachten van gehad, en hij nam uiteindelijk in januari 2021 definitief zijn besluit en maakte de overstap. Het beeld dat door de overstap ontstond wil Chris Spooren dan ook graag toelichten. Want ook al besloot hij inderdaad heel recentelijk weloverwogen om de overstap te maken, de twijfel over 50 PLUS was al begin 2020 ontstaan.

Keuze maken
Een keuze maken doet iedereen wel vaker in zijn leven, soms ook omdat er om een keuze wordt gevraagd. Toen hij in 2009 na een sollicitatie was aangenomen als projectleider bij dezelfde gemeente, en omdat dat de combinatie van raadslid en een betaalde functie binnen een en dezelfde gemeente niet geoorloofd is, heeft Chris Spooren zijn functie als raadslid voor het CDA op moeten zeggen. Met pijn in het hart gaf hij zijn zetel als raadslid op en begon met veel plezier aan zijn functie als projectleider in de gemeente waar hij woonde en die hij liefhad.

Koers naar rechts
Natuurlijk bleef Spooren lid van zijn CDA, de partij die zijn principes vertegenwoordigde op lokaal en landelijk niveau, en daarom zo goed bij hem paste. Chris Spooren: “In 2010 merkte ik dat het sociale partij karakter, gebaseerd op liefdadigheid, barmhartigheid en saamhorigheid, steeds meer werd ondergesneeuwd door een koers naar rechts bij het CDA. Met name de toen opgenomen programmapunten AOW omhoog en behouden van het eigen risico in de zorg gaven de doorslag. Door te gaan marchanderen met de AOW, verloor ik mijn vertrouwen. Voor mij zijn onze pensioenen en de AOW de kroonjuwelen van onze sociaaldemocratie, en daar moet je van afblijven en ze niet verkwanselen. Toen in 2010-2011 enkele mensen doende waren een nieuwe partij op te richten, spraken mij de uitgangspunten van deze nieuwe partij heel erg aan. Ik ben dan ook als een van de eersten lid geworden, en samen hebben we in de afgelopen jaren 50 PLUS opgebouwd.”

Overstap
En zo besloot hij in 2009 het CDA te verlaten en actief lid te worden van 50 Plus. Hij nam plaats in het bestuur van de afdeling Brabant en ging voor de partij als Algemeen bestuurslid in het waterschap zitten om ook daar de belangen van de partij te vertegenwoordigen. ”Ik wil meedenken en meebesturen, maar ook de handen uit de mouwen steken, en hiervoor kreeg ik de gelegenheid”, aldus Chris Spooren.

Zorgen en twijfels
Zijn kennis, kunde en inzet leidden ertoe dat hij werd gevraagd om plaats te nemen als statenlid voor 50 PLUS in het provinciebestuur van Noord-Brabant. Begin 2020 begon het te rommelen binnen de partij en verlieten prominente leden de partij, en in het bestuur kwamen nieuwe gezichten en werd de koers veranderd. Chris zag het met lede ogen aan, en vond binnen de partij geen gehoor als hij zijn zorgen en twijfels uitte over de nieuwe bestuursstijl en de koers die men wilde gaan varen.

Gedachtegoed
Tijdens de coalitieonderhandelingen van de Provincie begin 2020 had hij veelvuldig gesprekken met andere partijen en vaak ging het dan over hoe zij tegen de toekomst en politieke koers van Brabant aankeken. Het viel hem op dat de partij die hij lang geleden had verlaten in de gesprekken die hij voerde was veranderd en inhoudelijk weer bij zijn gedachtegoed aansloot. Dit en de twijfel die hij al sinds de zomer had over 50 PLUS, deden hem uiteindelijk afgelopen januari besluiten om over te stappen naar de partij waar hij zich eerder al lang heeft thuis gevoeld: het CDA.

Eenzijdig
Volgens Chris Spooren een besluit met een lange voorgeschiedenis, maar voor een buitenstaander misschien een plotseling besluit. Op de vraag of hij het erg vindt dat mensen het zo zien, zegt hij het volgende: “Mensen die mij kennen, begrijpen de stap maar al te goed en complimenteren mij juist met de beslissing. Mensen die mij niet zo goed kennen, mogen er natuurlijk altijd naar vragen, en dan leg ik het graag uit. Wat er nu tot nu toe over in de media is verschenen is nogal eenzijdig, dus ik begrijp op basis daarvan dat mensen het zo zien.”

Chris Spooren is behalve politicus, projectleider en betrokken inwoner van zijn Son en Breugel, gelegen in het mooie Brabant, ook een mens. Een mens die net als ieder ander soms een keuze maakt die niet direct begrepen wordt, maar soms logischer is dan het lijkt.