Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Glaasje wijn

Algemeen Column

Son en Breugel - Na een heupfractuur lag ze eerst in het ziekenhuis. Deze week is ze opgenomen op onze revalidatie-afdeling. Twee verhuizingen in korte tijd; het gaat haar niet in de koude kleren zitten.

Op de afdeling heerst een therapeutisch leefklimaat. Alles is therapie; bedoeld om iemand klaar te stomen voor terugkeer naar de eigen woning. Wat ze zelf kan, moet ze zelf doen. Nu haar tijdelijke rolstoel is geleverd, moet ze bijvoorbeeld eigenlijk zelf van haar kamer naar de huiskamer rollen.

Ze vindt het heftig en dat begrijp ik. De behoefte om haar hart te luchten, is groot. Net zoals de rest van Nederland mag ook zij slechts 1 bezoeker per dag ontvangen.

Vandaag komt haar dochter. Het wordt een lang bezoek; beide dames hebben veel met elkaar te bespreken. Dochter vertelt moeder dat ze zich om haar partner in elk geval geen zorgen hoeft te maken; voor hem wordt goed gezorgd. Dochterlief heeft zelfs een klein flesje wijn voor haar vader gekocht.

Moeder kijkt voor zich uit... een klein flesje wijn; dat zou ze ook wel lusten. En zo geschiedde! Op zaterdagavond, na het eten zit ze op haar kamer voor de tv, heerlijk genieten van een glaasje wijn, zichzelf mentaal voorbereidend op de volgende dag. Dan gaat ze weer hard aan haar herstel werken en is ze weer een stap dichterbij terugkeer naar haar eigen, vertrouwde omgeving.