Afbeelding
Foto: Inloophuis De Eik

Sta stil bij Wereldkankerdag op 4 februari

Algemeen Zorg

Son en Breugel / regio - Kanker zet je wereld op zijn kop. Niet alleen de wereld van de mensen met kanker, maar ook die van hun naasten. De confrontatie met kanker heeft niet alleen impact op het lichaam, maar is vaak ook emotioneel en sociaal ingrijpend. Op Wereldkankerdag, 4 februari, wordt extra aandacht gevraagd voor deze ziekte. Rond deze dag brengen organisaties de ziekte onder de aandacht.

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen. In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht.

Preventie
Elk mens heeft een kans om kanker te krijgen, maar toch overkomt het niet iedereen. Er zijn bepaalde risicofactoren, zoals leeftijd, het wonen of werken in een ongezonde omgeving, of een erfelijke aanleg. En sommige mensen hebben simpelweg botte pech. Je kunt de kans op een aantal soorten kanker verkleinen door niet te roken, geen of matig alcohol te drinken, gezond te eten, veel te bewegen, op je gewicht te letten en jezelf goed te beschermen tegen de zon.

Onderzoek
Onderzoekers en artsen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, betere en minder belastende behandelingen tegen kanker. En naar manieren om kanker te voorkomen, op te sporen en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. In Nederland houden verschillende organisaties zich bezig met (de financiering van) wetenschappelijk onderzoek.

Webinars
Door de coronacrisis wordt nu ook op een andere manier aandacht besteed aan Wereldkankerdag. Inloophuis De Eik in Eindhoen organiseert een aantal webinars waarbij professionals en geïnteresseerden elkaar online ontmoeten. In samenwerking met Kasam een webinar organiseren zij deze onlinebijeenkomsten voor kinderen en ouders die te maken hebben met kanker in het gezin. Laura van Nispen en Brigitte Bruin, coaches van Kasam, vertellen over wat dit betekent in het gezin en over de nieuwe lotgenotencontactgroep voor kinderen en ouders die gestart wordt bij De Eik. Ook is er een webinar voor professionals die in hun werk te maken hebben met kanker in het gezin.

Dr. Stefan van Rooijen is schrijver van zijn boek Fit 4 Life, het doktersrecept. In zijn webinar ‘Fit 4 Life met diagnose kanker’ neemt hij je mee in zijn visie op een gezonde leefstijl voor mensen met of na kanker. Een gezonde leefstijl is alles bij elkaar: gezond eten, optimaal bewegen, goed slapen en een evenwichtig leefpatroon. Stel je leefstijl vragen aan dr. Stefan. Yogadocente Simone geeft een online-sessie ‘slow flow yoga’. Zij wil de wereld een beetje mooier maken met yoga. Het verenigen, in overeenstemming en in balans brengen van de kracht van jezelf. Rol je matje thuis uit en doe online mee.

Heb je interesse? Meld je aan via https://agenda.inloophuis-de-eik.nl/. Telefonisch zijn ze bereikbaar via 040-2939142.