Diana overhandigt een bloemetje en lekker presentje
Diana overhandigt een bloemetje en lekker presentje Foto: @stiching Met je Hart

Stichting Met je hart heeft jouw hulp nodig

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ruim een jaar geleden werd door Stephany Leermakers stichting Met je hart Son en Breugel geïntroduceerd. De stichting heeft als doel om kwetsbare ouderen met elkaar te verbinden tijdens waardevolle ontmoetingen. Stephany nodigde haar dorpsgenoten uit voor een bijeenkomst met als doel bekendheid te geven aan deze stichting. Veel aanwezigen sloten zich op deze avond meteen bij de stichting aan als vrijwilliger, waarna nog twee andere zaken geregeld moesten worden: de financiën en het in kaart brengen van de ouderen die tot deze doelgroep behoren.

Redacteur: Emmy Grit

Stichting Met je hart slaat een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen. Stephany: “Voor zelfstandig wonende ouderen die gezien hun fysieke, mentale, sociale of financiële situatie eenzame gevoelens ervaren wil ik in actie komen. Ons doel is om deze ouderen maandelijks bij elkaar te brengen. Wij gaan een ‘stamtafel’ in de lokale horeca organiseren voor ouderen die bij elkaar in de buurt wonen.” Aan deze stamtafel kunnen de ouderen in gesprek komen met elkaar en gezamenlijk genieten van een lunch of diner. Samen eten, samenzijn en samen ondernemen maken het leven fijner en rijker. “Hoe mooi zou het zijn als hierdoor nieuwe vriendschappen ontstaan”, aldus Stephany.

Financiële middelen
De waardevolle ontmoetingen die men gaat organiseren, zijn gratis voor deze ouderen. Lokale horecapartners, ondernemers en particulieren ondersteunen Met je hart Son en Breugel financieel. Ook met de landelijke ‘EET met je hart-campagne’ haalt de stichting fondsen op die lokaal besteed worden aan ontmoetingen voor ouderen. “Helaas kunnen we al een hele tijd geen ontmoetingen organiseren en zetten we ons daarom op allerlei andere manieren in voor ouderen en om fondsen te werven”, aldus Stephany. Tijdens de online bier- en wijnproefavonden bij café-restaurant De Zwaan heeft de stichting een driegangenmenu namens Sonrisa mogen veilen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan stichting Met je hart. De leden van ‘De Drie Vraagtekens’ hebben een optreden van hen laten veilen, waar veel belangstelling voor was. De opbrengst van deze veiling komt ook ten goede van de stichting. Ook hebben ze via de Rabobank Club Support financiële ondersteuning ontvangen en kregen ze een gift van een anonieme gulle gever. Stephany: “Al deze fondsen komen ten goede aan zelfstandig wonende ouderen in Son en Breugel die gevoelens van eenzaamheid ervaren, en zodra het weer kan organiseren we stamtafels voor deze mensen.”

Ouderen
Nederland telt zo’n 2,2 miljoen 70-plussers, van wie 94 procent zelfstandig woont. Gevoelens van eenzaamheid nemen toe met het ouder worden door bijvoorbeeld het verlies van mobiliteit, het overlijden van een partner of het afnemen van financiële middelen. Meer dan de helft van de 75-plussers ervaart gevoelens van eenzaamheid en onder de 85-plussers geldt dit voor meer dan 60 procent. Deze ouderen zijn vaak onzichtbaar. “Met je hart Son en Breugel komt graag in contact met deze ouderen, zodat we ook voor hen iets kunnen betekenen. Helaas kunnen we nog geen stamtafels organiseren, maar juist nu is aandacht ontzettend belangrijk en dat doen we bijvoorbeeld door langs te gaan met een presentje en een, voor deze mensen, belangrijk praatje bij de deur te maken”, aldus Stephany.

Ken jij iemand die met deze gevoelens kampt? Neem dan contact op met Stephany Leermakers via stephany.leermakers@metjehart.nl.