Sporthal De Bongerd (archieffoto
Sporthal De Bongerd (archieffoto Foto: WIL FEIJEN

Raad kiest voor volledige nieuwbouw van De Bongerd

Politiek

Son en Breugel - Hoewel de kosten 1,7 miljoen duurder zijn dan renovatie, koos de gemeenteraad van Son en Breugel toch voor nieuwbouw van De Bongerd in Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Er waren nog veel vragen en ook onduidelijkheden; volgens Marco Pulles van de VVD zelfs zo veel dat eigenlijk niet duidelijk was waarvoor gekozen werd. Want wie komen er behalve de sportende mensen nou eigenlijk nog meer in het gebouw en welke ruimte krijgen zij dan? “We maken een keuze, maar niet voor een compleet gebouw”, aldus Pulles. Maar ook hij was het er namens zijn partij mee eens dat Son, en zeker Breugel, al te lang wacht op een nieuwe Bongerd. Volgens Kees Vortman wil de VVD er ook niet voor gaan liggen, want er moet eindelijk wat gebeuren na al die jaren.

Twijfels over de keuze
Dorpsbelang had ook zijn twijfels over de keuze, maar volgens Eef van Turnhout konden de kosten nooit een probleem zijn bij de keuze. Want zo opperde hij: “Geld speelt bij de keuze geen rol, want dat speelt schijnbaar nergens in Son en Breugel een rol”, om daarna in te stemmen met de keuze voor nieuwbouw van De Bongerd.

De keuze voor nieuwbouw was eigenlijk na de laatste commissievergadering al duidelijk, al waren er toen ook nog wat vragen. Ondanks dat wethouder De Bruin op bijna geen van de vragen een antwoord gaf tijdens de raadsvergadering, vonden alle partijen schijnbaar de snelheid en de belofte van de wethouder dat alles duidelijk zou worden bij de uitvoering van de keuze, voldoende.

Voordelen
Eigenlijk had het college liever gezien dat er werd gekozen voor renovatie, maar daar zaten zoveel nadelen aan dat zelfs de meerkosten van 1,7 miljoen voor nieuwbouw verdedigbaar waren volgens de partijen, en dat deden alle partijen in de raad dan ook. Zo bleek bij nieuwbouw de huidige locatie een stuk naar het noorden te kunnen worden verplaatst, waardoor er zelfs meer groen bij zou kunnen komen, parkeerplaatsen niet hoefden te verdwijnen en het gebouw wat verder weg kwam te staan van aanwezige bebouwing aan de zuidzijde.

Hoewel de VVD en Dorpsbelang niet helemaal gelukkig waren met het uiteindelijke besluit, waren alle partijen, inclusief het college, het unaniem erover eens dat Breugel een nieuwe Bongerd verdiende na al die jaren. Dat ontlokte bij Helga Helders (Voor U!) wel de opmerking dat zij hoopte dat de huidige uitbaters van de horeca in De Bongerd, die zich al jaren inzetten voor een Bruisend Breugel, ook weer in de nieuwe Bongerd hun werkzaamheden mogen voortzetten.

Maar wie er behalve de sporters gebruik gaan maken van de nieuwe Bongerd, bleef ook na het besluit onduidelijk. Volgens wethouder De Bruin is er veel belangstelling van diverse partijen om gebruik te maken van de nieuwe Bongerd zodra die klaar is, maar dat kan nog wel even duren.