De Planetenlaan op zondag 7 februari
De Planetenlaan op zondag 7 februari Foto: MooiSonenBreugel

Strooien, sneeuwschuiven en borstelen; het was vechten tegen de bierkaai

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De sneeuw die afgelopen dagen is gevallen is mooi om te zien en brengt veel sneeuwpret met zich mee. Maar die sneeuw zorgt ook voor overlast, met name voor automobilisten en fietsers, maar ook voor voetgangers. Om de overlast zo veel mogelijk tegen te gaan, is de buitendienst van de gemeente Son en Breugel zaterdag 6 februari in de late avonduren begonnen met het bestrijden van de gladheid. De combinatie weekend en avondklok zorgde voor weinig verkeer op de weg, waardoor het zout niet goed werd vermengd met de sneeuw, waardoor die niet kon smelten.

Redacteur: Emmy Grit

Op zondag 7 februari zijn de aannemer en medewerkers van de buitendienst met sneeuwschuivers uitgerukt en daarachter werd meteen gestrooid, laat de communicatieafdeling van de gemeente in een reactie weten. “Doordat het afgelopen zondag de hele dag heeft gesneeuwd en het zout weinig grip kreeg op de sneeuw, stonden we eigenlijk al met 1-0 achter toen afgelopen maandag het verkeer weer op gang kwam. Ook maandag is met man en macht gewerkt om de wegen sneeuwvrij te maken. Dit gebeurde door zowel onze aannemer voor gladheidsbestrijding als onze eigen buitendienst. De aannemer deed de wegen en fietspaden, de gemeente maakte onder andere de bushaltes sneeuwvrij, maakte looppaden in het centrum en bij de supermarkten, dokterspost en apotheek en zorgde ervoor dat de voetpaden en fietsoversteken bij rotondes sneeuwvrij werden gemaakt”, aldus de communicatiemedewerker van de gemeente.

Door de harde wind ontstonden er onder andere op Hooijdonk en de Lieshoutseweg sneeuwduinen, waardoor auto’s van de weg zijn geraakt, waarbij blikschade is ontstaan. “Maandag zijn er sneeuwschuivers, borstelmachines en zoutstrooiers ingezet. Doordat er nog steeds sneeuw viel, was het vechten tegen de bierkaai. En we liepen tegen nog een probleem aan: het zout dat gebruikt wordt, werkt niet onder de -8 graden Celsius. We hebben maandag dus wel gestrooid, maar dat had door de extreem lage temperatuur geen effect”, aldus de woordvoerder.

Toch liet de buitendienst zich niet uit het veld slaan en is dinsdag weer verdergegaan met strooien, schuiven en borstelen van de wegen in Son en Breugel. “Dankzij het zonnetje en het vele zout smolt de sneeuw snel en waren de wegen op de strooiroute rond 15.00 uur allemaal goed begaanbaar. Dinsdag na de avondspits is er opnieuw gestrooid. Dit werd pas effectief nadat de temperatuur weer boven de -8 graden Celsius uitkwam. Daardoor zou het verkeer in de ochtendspits hier profijt van moeten hebben, omdat het zout dan al op de weg ligt. Ondanks dat er gestrooid wordt, blijft het natuurlijk wel uitkijken”, aldus de woordvoerder.