Bert en Tessa
Bert en Tessa Foto: MooiSonenBreugel

Twee gloednieuwe lesauto’s willen de weg op

Algemeen zakelijk

Son en Breugel - Net voordat de totale lockdown van kracht werd, hadden Bert Scholten (61) en Tessa van der Leij (49) van Auto- en Motorrijschool Wegwijs twee gloednieuwe lesauto’s aangeschaft. De rode auto’s staan op dit moment op de oprit alleen maar mooi te wezen, wachtend op betere tijden. De auto’s rijden subliem en de beide rij-instructeurs verwachten veel blije gezichten te zien als ze er mee mogen gaan rijden.

Ondanks dat de auto’s stilstaan, staat Bert niet stil; hij zit vanaf begin januari twee à tweeëneenhalve dag op de motor om leerlingen de kneepjes van het motorrijden te leren. Bert: “In de eerste lockdown mochten we geen motorrijlessen geven, tijdens deze lockdown wel. Doordat het nu wel mogelijk is, hebben we nog enigszins inkomsten. Verder hebben we voor de maand december de TOZO-regeling aangevraagd, en mocht blijken dat dit onvoldoende is, dan wordt bekeken waarvoor we verder nog in aanmerking kunnen komen.”

Geen wachtlijst
Bert en Tessa laten weten dat er op dit moment geen wachtlijsten zijn om te beginnen met motorrijlessen. “Mocht je plannen hebben, dan is dit het juiste moment om ermee te beginnen”, vertellen ze. De groep die aan het lessen was en klaar is voor het examen, moet nu wachten totdat het CBR weer opengaat en de examens afgenomen mogen worden. “Dat maakt de weg weer vrij voor beginners, maar de nieuwe leerlingen moeten er wel rekening mee houden dat als er weer examens afgenomen kunnen worden, zij dan even moeten wachten met lessen. Maar dat lossen we altijd in overleg op”, aldus Bert.

Geduld hebben
Voor de leerlingen van Bert en Tessa die bezig waren met lessen in de auto, zit er niets anders op dan geduldig te wachten totdat het kabinet de regels versoepelt. “Het is zuur voor onze leerlingen dat hun rijopleiding stilvalt, vooral voor diegenen die tegen het rijexamen aanzaten.”

Voorrang
Na de eerste lockdown hebben Bert en Tessa een ware run zien ontstaan op examens en dat verwachten ze deze keer ook. Bert: “De aanvragen verliepen eerst wat problematisch, maar het verbeterde redelijk snel.” Tessa voegt hieraan toe: “Mocht het CBR de examens weer oppakken, dan krijgen alle ingeplande examens voorrang. Alle examens die tot nu niet door zijn gegaan, zijn al opnieuw gepland. Zolang de lockdown steeds weer uitgesteld wordt, vervalt deze datum opnieuw en wordt er weer een nieuwe datum gepland.”

Tip voor kabinet en overheid
Voor de motorexamens heeft Bert nog wel een tip voor het kabinet en het CBR: “De voertuigbeheersing (AVB-examens) voor motoren zou wat mij betreft wel door kunnen gaan. De examinator kan hierbij anderhalve meter (of meer) afstand houden van zowel kandidaat als instructeur”, aldus de ondernemer. “Wie weet wordt deze tip opgepakt door de branche en kunnen de rijschoolhouders voor de motorrijders in ieder geval toch nog iets betekenen. Die beslissing kan niet snel genoeg komen”, aldus Bert en Tessa.