Marianne van der Putte (l) en Helga Helders (r) met op de achtergrond de Oude Toren
Marianne van der Putte (l) en Helga Helders (r) met op de achtergrond de Oude Toren Foto: Wil Feijen

De bezinningsplek moet een plek worden waar iedereen zich welkom voelt

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

De kerktoren in het centrum van Son en Breugel is onlangs gerestaureerd en doet alleen maar dienst als opslagruimte voor tafels en stoelen uit de horeca, terwijl deze ruimte op een andere manier veel meer tot zijn recht kan komen. Emeritus-pastoor Bakermans heeft half mei vorig jaar in deze krant laten weten dat hij zich wil inzetten voor een bezinningsplek in Son en Breugel; de oude toren zou zich daar prima voor lenen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De bezinningsplek, ook wel stiltecentrum, moet een plek worden waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht het geloof. Een plek waar je tot rust kunt komen, waar je je hoofd leeg kunt maken, even weg van de hectiek van de dag; een moment voor jezelf. Pastoor Bakermans deed mei vorig jaar dus een oproep in deze krant, waarop reacties kwamen uit het dorp. Er waren meerdere dorpsgenoten die graag een stiltecentrum gerealiseerd wilden zien.

Steun uit het dorp
Niet alleen inwoners van Son en Breugel staan achter het idee van de pastoor, ook de politiek ziet een stiltecentrum in de oude kerktoren in het centrum wel zitten. De partij Voor U! heeft naar aanleiding van een artikel over een stiltecentrum dat in het Eindhovens Dagblad gepubliceerd werd een motie ter beoordeling gestuurd naar de andere politieke partijen. Naar aanleiding daarvan is het voorstel gekomen om dit onderwerp eerst te bespreken in de commissievergadering Grondgebiedzaken.

Niet wenselijk en haalbaar
Fractievoorzitter Helga Helders (Voor U!) vindt het opmerkelijk dat zij in de krant moest lezen dat het stiltecentrum in de toren volgens wethouder Boersma niet wenselijk en niet haalbaar is, en dat de Monumentencommissie geen mogelijkheden ziet in bouwkundige aanpassingen. Helga: “Ik heb navraag gedaan bij een aantal collega-raadsleden; niemand was op de hoogte van een briefwisseling tussen de wethouder en pastoor Bakermans en men snapt dus ook niet waarom die uitspraken gedaan zijn door de wethouder.”

Eerbetoon
Helga: “Een stiltecentrum zou een waardevol eerbetoon zijn aan de pastoor; hij is zijn ‘huis’ kwijt. De voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk wordt omgebouwd tot een Dorpshuis dat zich absoluut niet leent voor een stiltecentrum, de monumentale toren juist wel.” Inmiddels heeft Helga steun gekregen van Dorpsbelang en D66 na het indienen van de motie, en de overige partijen lieten weten nog een aantal vragen c.q. opmerkingen te hebben; deze werden afgelopen maandag besproken in de commissievergadering Grondgebiedzaken.

Geschikt maken
Tijdens de vergadering sprak inwoner Ad van Etten in om de motie van Voor U! te ondersteunen. Ad begreep dat er aanpassingen nodig waren om het onderste gedeelte van de kerktoren geschikt te maken als stilteruimte, maar dat een dergelijke ruimte niet wenselijk of haalbaar was, daar begreep hij niets van. De generator die in de toren aanwezig is en gevaar zou kunnen opleveren voor de toekomstige bezoekers, zou eventueel verplaatst kunnen worden. Misschien dat daarvoor nog wel een ruimte te vinden is in het nieuwe Dorpshuis of in de nabijheid van dit gebouw.

Oplossingen
Ad dacht alleen maar aan oplossingen, en vond ook het argument dat het stiltecentrum volgens een aantal politieke partijen daar niet past, omdat het dan zou grenzen aan een evenementenplein, geen probleem. Veel evenementen vinden in de avonduren plaats, en hij herinnerde de politiek eraan dat een kerk ook vaak midden in een druk centrum staat. “Je waant je juist bij het betreden van die kerk dan in een oase van rust”, zo pareerde hij het probleem.

Vroonhovenpark
Wethouder Boersma dacht ook dat er wel mogelijkheden waren, maar herinnerde de commissieleden er wel aan dat er al een motie is aangenomen voor het creëren van een stilteruimte op het Vroonhovenpark. Dus vroeg hij zich af of het de bedoeling was dat er twee stilteruimtes in het centrum kwamen. Ook zag hij wel praktische problemen, zoals de entree van de stilteruimte in de toren, maar het grootste probleem waren toch ook hier weer de vleermuizen; zij zijn ondanks de nieuwe vleermuizentoren nog steeds aanwezig in de kerktoren en dit geeft beperkingen in het gebruik. De motie zal dus nog een vervolg krijgen, maar de volledige steun van alle partijen voor een stilteruimte in de kerktoren ontbreekt.