Het appartementencomplex zoals het er in een artist impressie van bovenaf gezien uit zou kunnen gaan zien.
Het appartementencomplex zoals het er in een artist impressie van bovenaf gezien uit zou kunnen gaan zien. Foto: CRA vastgoed

Commissie geeft groen licht voor definitief plan appartementen Boslaan

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het plan voor de herontwikkeling van de locatie aan de Boslaan 63 zorgt zowel binnen de politiek als bij omwonenden voor discussie. Het gaat daarbij zoals de gemeente het aangeeft om een unieke kavel in het bosgebied. Terwijl de discussie binnen de politiek eerst nog was gericht op welk bestemmingsplan er nu van toepassing was op deze locatie, het oude of het nieuwe, gaat het bij de omwonenden vooral om de verstening van hun ruim opgezette en groene, bijna parkachtige, kleinschalige villawijk.

Redacteur: Adrie Neervoort

Een aangepast plan van de projectontwikkelaar werd tijdens de commissievergadering Grondgebiedzaken van maandag 1 maart besproken en toegelicht. Mark Thunnissen was degene die insprak over dit onderwerp. Hij woont zelf in de Berkenlaan en is dus een van de omwonenden die grote moeite heeft met de herontwikkeling van de locatie. Hij spreekt niet voor zichzelf, maar voor alle omwonenden die de herontwikkeling van de locatie, zoals deze is gepresenteerd tijdens de commissievergadering, niet zien zitten. Ondanks dat de projectontwikkelaar in gesprek is gegaan met de omwonenden en ook het eerste plan daarna heeft aangepast, blijft de onvrede bestaan bij de omwonenden.

Verrast
De projectontwikkelaar kwam in eerste instantie met een plan voor twee appartementengebouwen van elk drie lagen met in totaal 15 tot 16 appartementen, een ondergrondse parkeergelegenheid en een vrijstaand huis. De omwonenden waren niet alleen verrast door de plannen, maar vonden dat een dergelijke bouw niet paste op de locatie, en zeker niet in de omgeving.

Aangepast plan
Het overleg tussen de projectontwikkelaar en de omwonenden resulteerde in een nieuw, aangepast plan van de projectontwikkelaar. Zo komen er geen 16 appartementen maar 12 en is de uitrit van de ondergrondse parkeergelegenheid verplaatst voor de verkeersveiligheid. Ook is één appartementengebouw kleiner van omvang en loopt nu parallel aan de Boslaan en het andere gebouw is wat opgeschoven richting Boslaan, waardoor er meer ruimte voor groen blijft aan de zijde van de Berkenlaan. Ook het vrijstaande huis aan de Berkenlaan zal minder groot worden; aanpassingen die volgens Thunnissen nog steeds niets veranderen aan de inbreuk die de nieuwbouw zal hebben op de wijk en het woongenot. “Er staan nu ongeveer 16 woningen in onze wijk en door de nieuw gepresenteerde plannen komen er nu 12 woningen bij; een ongekende belasting voor onze kleinschalige villawijk”, volgens Mark Thunnissen. Wat de omwonenden ook stoort is de houding van de gemeente bij de plannen. Volgens Thunnissen heeft de kavel een dermate grote omvang dat verkaveling een logische keuze zou zijn. Dat was volgens hem ook het eerste plan van de ontwikkelaar, maar toen kwam de gemeente met het voorstel om er appartementen te bouwen.

Geen aandacht
En zo is het zaadje voor het huidige plan gelegd; volgens Thunnissen pure winstmaximalisatie voor de ontwikkelaar, waar de gemeente dus aan meewerkt, en geen aandacht voor het groene karakter van de wijk en de behoeftes van de omwonenden.

Aansluiten

De appartementen zijn bedoeld voor het hogere segment en zullen voorzien zijn van alle luxe en een eigen parkeerplaats op eigen terrein; een doelgroep die prima aansluit bij de huidige bewoners van de wijk, volgens de ontwikkelaar, en hij ziet het dan ook als een plus dat straks een bewoner van een vrijstaande villa in de wijk kan verhuizen naar een appartement in dezelfde wijk, als hij of zij daaraan toe is. Ook wethouder Frenken ziet dit als een pluspunt van het project; volgens hem bevordert het de doorstroming en zorgt het uiteindelijk voor ruimte voor nieuwkomers op de woningmarkt.

Vrijstaande woningen
De omwonenden willen dat de locatie wordt opgedeeld in meerdere kavels en dat daar vrijstaande woningen worden ontwikkeld. “Dit past in de wijk en zal ook bijdragen aan het woongenot van de nieuwe en huidige bewoners. En ja, het zal inderdaad minder opbrengen voor de opdrachtgever, maar wel een project opleveren dat past bij de entree van Son en Breugel zoals we die nu kennen”, aldus Thunnissen.

Geen bouwvlak
Maar misschien dat dat zelfs niet mogelijk is, geeft Thunnissen aan: “Want onze advocaat heeft ontdekt dat (onbedoeld) het gehele perceel Boslaan 63 wel is opgenomen in dit bestemmingsplan, maar geen bouwvlak toegewezen heeft gekregen. Dat betekent dat er op dit perceel niets meer mag, dus zeker niet de bouw van een woning aan de Berkenlaan.”

Te laat geïnformeerd
Mark Thunnissen sprak ook van ‘achterkamertjespolitiek’ als het om dit plan ging; hij doelde hiermee op het moment dat het plan bekend werd gemaakt en de wijze waarop. In december 2018 werd het plan namelijk al besproken met de gemeente, waarna er in september 2019 een principeakkoord was met een voorkeursmodel. De omwonenden werden pas in mei/juli 2020 op de hoogte gebracht van de plannen in hun wijk. Volgens Thunnissen gebeurde dit omdat enkele omwonenden gehoord hadden van de plannen en de gemeente benaderden of zij hier iets van wisten.

Kleine aanpassingen

Het gepresenteerde en aangepaste plan mag nu dus van een meerderheid van de commissie uitgewerkt worden tot een definitief plan, met een paar kleine aanpassingen, zoals: het appartementengebouw mag niet te dicht tegen de huidige bebouwing van de Boslaan komen te staan, er moet voldoende privacy blijven voor de huidige bewoners, en betreffende het groen wil de commissie graag weten wat er verdwijnt en wat er bijkomt.

Voor- en tegenstanders
De VVD was zeker niet enthousiast over het plan, maar vond het wel een mooi ontwerp. Marco Pulles vroeg zich af of er wel behoefte was aan deze woonvoorziening en hekelde het feit dat er weer in een bosrijke omgeving gebouwd gaat worden. Van alle partijen was Voor U! fel tegen de bouw van de appartementen op deze locatie. “Een groot gebouw op een plek waar vroeger de bloemetjes in de perken stonden”, aldus Hub Rutijna van Voor U!.

Vervolgstappen
Mark Thunnissen laat weten dat de omwonenden, namens wie hij spreekt, zich gaan beraden over de vervolgstappen die gemaakt moeten worden om de bouw van het project alsnog tegen te kunnen houden.