Ismene Borger
Ismene Borger Foto: Wil Feijen

Zet de vrijwilliger in het zonnetje met de LEV-fotowedstrijd

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het jaar 2021 is het nationale jaar van de vrijwilliger in Nederland. Onder de Nederlanders zijn ongeveer zeven miljoen mensen betrokken bij vrijwilligerswerk. Als je deze lijn doortrekt, zijn volgens Ismene Borger (LEVgroep Son en Breugel) dus ongeveer zevenduizend vrijwilligers actief in ons dorp.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Ismene ziet het soort vrijwilligerswerk wat uitgevoerd wordt veranderen. De evenementen, projecten en korte taken (zoals collectes lopen) hebben vaak voldoende vrijwilligers. Daarentegen zijn de bestuursfuncties van de verenigingen lastiger in te vullen; dit is een landelijke trend. Volgens Ismene heeft dit te maken met de vergrijzing en de veranderingen in het tijdsbeeld. Wanneer oudere bestuursleden stoppen, is het vaak lastig opvolging te vinden. Ook wordt gezien dat bij twee-oudergezinnen steeds vaker beide ouders werken en er zo minder tijd overblijft om vrijwilligerswerk in het drukke leven erbij in te passen.

Vrijwilligerswerk inpassen
Vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk voor de verenigingen, maar als vrijwilliger zelf valt er ook erg veel uit het werk te halen. Ismene vertelt dat zij zelf jarenlang in het bestuur van verschillende verenigingen heeft gezeten. Buiten dat het gezellig was, heeft zij hier ook kwaliteiten opgedaan die haar later van pas kwamen. Zij heeft in het bestuur geleerd om goed en duidelijk te notuleren. Ook heeft zij geleerd hoe om te springen met de financiële taken van een vereniging. Beide skills komen in haar huidige baan nog met grote regelmaat van pas. Zij geeft aan op het moment zelf ook minder vrijwilligerswerk te doen dan voorheen. Tussen haar drukke baan en haar kleinkinderen door loopt zij nog wel voor vijf verschillende doelen een collecte. Ismene: “Zo zie je dat er altijd wel plek in het leven te vinden is om anderen te helpen.”

Fotowedstrijd
Ismene heeft vanuit haar functie bij de LEVgroep een fotowedstrijd opgezet om de vrijwilligers van Son en Breugel in het zonnetje te zetten. De 7.000 vrijwilligers die ons dorp telt, hebben zich afgelopen jaar, door alle coronamaatregelen, niet zo veel en vaak in kunnen zetten als ze zouden willen. Ismene wil de vrijwilligers op een creatieve manier het podium geven wat ze verdienen. Voor de beoordeling heeft zij een vakkundige jury samengesteld, die bestaat uit Wil Feijen, Giti Entezami en Michelle Driessen. Wil fotografeert al jarenlang voor DeMooiSonenBreugelKrant, Giti heeft veel werken over Son en Breugel gemaakt, waaronder een expositie over vrouwen met een hidjab, en een fotoboek over de Dommel, en Michelle werkt voor de LEVgroep en heeft een fotografieopleiding afgerond.

Voorwaarden en tips
Foto’s van vrijwilligerswerk kunnen voor 1 april ingestuurd worden via vrijwilligerssteunpunt@levgroep.nl. De ingestuurde foto moet het belang van het vrijwilligerswerk, en/of het plezier dat de vrijwilligers hebben, weergeven. Let er hierbij op dat alle personen die herkenbaar op de foto staan toestemming geven voor het insturen van de foto. De twee beste foto’s krijgen een verrassing en worden getoond in verschillende openbare gebouwen in Son en Breugel, op de website van de LEVgroep en in DeMooiSonenBreugelKrant. Heb je nog vragen over de fotowedstrijd, dan kun je contact opnemen met Ismene via 06-43119415.

De juryleden
De juryleden geven nog een aantal tips om te kunnen winnen. Giti: “Ik ga voornamelijk kijken of het gevoel van het moment goed is vastgelegd in de foto en Wil focust zich voornamelijk op de compositie van het beeld.”

Zelf vrijwilligerswerk doen
Heb je interesse in vrijwilligerswerk, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens op de vacaturebanken van sonenbreugelverbindt.nl en levsonenbreugel.nl.

Ook op tv
Behalve dat je nu dit verhaal in DeMooiSonenBreugelKrant leest, kun je het interview met Wil en Giti ook terugkijken op www.SonenBreugelTV.nl.