De heer Wijnen is eerste bezoeker in het nieuwe gerenoveerde gemeentehuis
De heer Wijnen is eerste bezoeker in het nieuwe gerenoveerde gemeentehuis Foto: Wil Feijen

Alle diensten weer onder één dak in gemeentehuis

Algemeen

Son en Breugel - Drie jaar geleden is begonnen met de bouw van een nieuwe vleugel aan het bestaande gemeentehuis. Nadat dit gedeelte was opgeleverd, volgde een interne verhuizing, zodat het bestaande gedeelte van het gemeentehuis gerenoveerd kon worden. De verbouwingswerkzaamheden behoren inmiddels tot het verleden en de laatste week van februari werden de publieksbalies vanuit de Vijverberg terugverhuisd naar het Raadhuisplein. Vanaf 1 maart zijn alle publieksbaliemedewerkers, bestuurders en ambtenaren weer gevestigd onder één dak. Op dinsdag 2 maart om 9.00 uur werd de heer Wijnen als eerste bezoeker in het nieuwe gemeentehuis bij de publieksbalie door burgemeester Hans Gaillard ontvangen en kreeg een bos bloemen overhandigd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het oude gemeentehuis dateerde uit 1963 en werd door de architecten Geenen en Oskam ontworpen. Het gemeentehuis is een aantal jaar geleden op de lijst van gemeentelijke monumenten geplaatst. Na meer dan 58 jaar is het nu aangepast aan de eisen en wensen van deze tijd, wat is uitgevoerd door aannemer Stam en De Koning. Nu de renovatie klaar is, is te zien dat het oude en het nieuwe gebouw, zowel aan de binnen- als buitenkant één geheel vormen. Het gedeelte dat is aangebouwd is niet toegankelijk voor het publiek, het gerenoveerde gedeelte wel; in deze ruimte zijn onder andere de publieksbalies gevestigd.

Begeleiding renovatie
Chris Spooren, projectleider gemeente Son en Breugel, heeft de renovatie begeleid en kijkt tevreden terug op de nieuwbouw en renovatie: “We hebben eerst het oude gebouw met de bibliotheek aan de Airbornestraat aangepakt. Op deze plek is een indrukwekkend nieuw gebouw neergezet dat bestaat uit drie lagen: begane grond en twee verdiepingen.”Op de eerste en tweede verdieping is het kantoorgedeelte gevestigd, dat bestaat uit flexwerkplekken die voorzien zijn van alle moderne aansluitingen. Tevens zijn er op de beide verdiepingen vergaderruimtes aanwezig.

Nieuwe elementen in oude stijl
Nadat de nieuwbouw gerealiseerd was, werd begonnen met het strippen van het oude gedeelte. In januari 2020 werd de originele raampartij uit de voorgevel verwijderd en vervangen door een nieuwe, met dezelfde, zo typerende raamindeling. Veel nieuwe elementen zijn in de oude stijl verwerkt, maar er zijn ook waardevolle elementen gehandhaafd en teruggekomen zonder aanpassingen, zoals het baksteenreliëf van de Sonse kunstenaar Theo van Amstel en het mooi duo mozaïek in de deurstijlen van de raadszaal om twee elementen te noemen. De trap in de grote hal inclusief het hekwerk is teruggekomen en ook het oude natuursteen tegen de wanden en vloeren van het gemeentehuis is gebleven. De hanglampen in de grote hal hebben ook weer een prominente plek gekregen in het gerenoveerde gebouw.

Modern jasje
“We hebben op enkele plekken in het gemeentehuis de stijl uit de jaren zestig in een modern jasje gestoken. Denk hierbij aan de lambrisering op het toilet, maar ook de kleur van het meubilair oranje/lichtbruine stoelen in de kantoor- en vergaderruimtes refereert aan de jaren zestig”, aldus Chris. Tijdens een korte rondleiding laat Chris zien wat er allemaal is aangepast in het gemeentehuis. Zo laat hij met trots onder andere de raadzaal zien, waar ze een kunstwerk uit het oude gedeelte hebben geplaatst in de nieuwe muur: “Dat was best een ingrijpende klus, maar we zijn blij dat het kunstwerk behouden is gebleven.”

Flexibel
Het publiek dat het nieuwe gemeentehuis bezoekt, komt terecht in een moderne, transparante omgeving waar veel glas is gebruikt in de binnenruimte. De begane grond heeft een open karakter gekregen, en hier zijn de publieksbalies gevestigd, alsmede flexwerkplekken en aan de dienstverlening gerelateerde ruimtes De nieuw aangebrachte lichtvensters op het dak zorgen voor extra veel daglicht in de hal.

Eerste afspraak
De heer Wijnen heeft als eerste inwoner van Son en Breugel in het nieuwe gerenoveerde gemeentehuis zijn rijbewijs aangevraagd bij de nieuwe publieksbalie: “Ik vind het wel leuk om de eerste te zijn, maar als ik het had geweten dan had ik de afspraak later gemaakt, om 10.00 uur of zo. Wel een leuke bijkomstigheid is dat ik een bos bloemen heb gekregen, en die had ik niet gekregen als ik later was geweest.”

Budget en planning
Burgemeester Hans Gaillard is zeer tevreden over het eindresultaat: “Fijn dat de verbouwing achter de rug is en dat we weer allemaal op dezelfde locatie werken. Het is goed dat de publieksdienstverlening weer op het Raadshuisplein gevestigd is.” Zowel de tijdsplanning als het budget zijn goed bewaakt gebleven. “De laatste cijfers moeten nog doorgerekend worden, maar we blijven binnen het budget”, aldus de burgemeester en de projectleider.