Vrijwilligster Elly Rutten overhandigt een bakje soep aan mevrouw Paur
Vrijwilligster Elly Rutten overhandigt een bakje soep aan mevrouw Paur Foto: Wil Feijen
Foto’s

Een lekker bakkie soep voor de ouderen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In het Vestzaktheater werd maandag 1 en dinsdag 2 maart ’s morgens om half negen begonnen met het bereiden van de soep die later die dag werd uitgedeeld aan ouderen in Son en Breugel. Bij het overhandigen van de soep werd door de chauffeurs meteen een praatje gemaakt aan de deur, uiteraard op veilige afstand.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Initiatiefnemers van dit bijzondere project zijn Gerda Ural van het project ‘Samen aan Tafel’ en Evelyn Kreukniet, hoofdcoördinator ANWB AutoMaatje van SonenBreugelVerbindt. Gerda en Evelyn zijn geen onbekenden voor elkaar; veel deelnemers van ‘Samen aan Tafel’ worden vervoerd door AutoMaatje. Evelyn: “Gerda kwam vorig jaar maart/april bij mij langs met de vraag wat we konden doen om de ouderen op te vrolijken in deze coronatijd. Wij zagen alle twee hoe moeilijk deze mensen het hadden en hoe zij aan het vereenzamen waren, doordat al hun sociale bezigheden waren weggevallen.”

Speciaal potje
In november las Gerda een bericht in DeMooiSonenBreugelKrant waarin de gemeente Son en Breugel een oproep deed om sociale ideeën tegen eenzaamheid in te dienen; men had hier een ‘potje’ voor gereserveerd. Gerda: “Ik heb meteen gereageerd. Met Kerstmis was er al veel georganiseerd voor de ouderen, en daarom wilden wij graag iets in februari/maart doen voor deze doelgroep. Vervolgens heb ik het idee van de ‘soepactie’ voorgelegd, en de gemeente vond het een supergoed initiatief.”

Lijst met namen
Jaqueline Timp van de eetgroep Het HOi-Huis werd door Gerda en Evelyn benaderd. “Wij hebben alle drie een lijst met namen van ouderen gemaakt die nog zelfstandig wonen in Son en Breugel, en die hebben we bij elkaar gelegd. In totaal kwamen we op 576 zelfstandig wonende ouderen in Son en Breugel”, gaat Gerda verder.

Vier koks
Na de voorbereidingen is Gerda op zoek gegaan naar koks die mee wilden helpen om de soep te bereiden. Nadat de actie twee keer eerder was uitgesteld door het winterweer, konden ze eindelijk maandag 1 maart beginnen met het maken van de soep. Vanuit Samen aan Tafel hielp Wilma Hettelder mee en vanuit het HOi-Huis kreeg Gerda steun van Jaqueline Timp en Riette van Hoof. Zij zorgden er samen voor dat er 140 liter verse tomaten-groentensoep met kip werd klaargemaakt.

Gepimpte bakjes
Gerda: “Alle ingrediënten die we nodig hadden voor het maken van de soep, zijn in het dorp gekocht. Verder hebben we een leuke tekst bedacht om op de bakjes te plakken.” Wendy Bekkers van WensReclame heeft deze op stickerpapier gezet en gesponsord. Deze stickers hebben wij vervolgens op de soepbakjes geplakt. Voor het vervoer van de bakjes soep konden we gebruik maken van kratten van supermarkt Plus Verhoeven.”

Wethouder
Evelyn had 23 chauffeurs van AutoMaatje bereid gevonden om de 576 bakjes soep rond te brengen. Behalve de hulp van de chauffeurs kon Evelyn ook een beroep doen op de koks; zij brachten ook soep rond in Son en Breugel. Wethouder Jos de Bruin hielp ook mee en deelde de soep uit in het centrum van Son en Breugel. Evelyn: “Voordat iedere chauffeur op pad ging, kregen ze de nodige informatie die belangrijk was om het project succesvol te laten verlopen.”

Verrast
Veel ouderen deden maandag en dinsdag verbaasd de deur open omdat zij geen bezoek verwachtten in deze coronatijd. “We kregen allemaal leuke reacties te horen en het kostte de chauffeurs geen moeite om een praatje te maken; die ontstonden spontaan aan de voordeur”, aldus een enthousiaste Evelyn. De vrijwilligers hebben samen een mooie actie tot stand gebracht en zowel de koks, de chauffeurs als de ouderen kijken met een zeer warm gevoel terug op het bezoek.

Enkele reacties
“Op deze nationale complimentendag wil ik jullie allen een groot compliment maken voor het initiatief en de uitvoering van deze soepactie.” “Helemaal geweldig.” “Wat leuk, ik voel me zo eenzaam”. Wat een leuk gebaar.” “Wat leuk, lief en aardig”. “Ja, maar ik heb niets besteld”. Dit zijn enkele van de vele reacties die de chauffeurs hoorden bij het overhandigen van het bakje soep.

Kijk voor het videoverslag op: https://www.sonenbreugeltv.nl/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding