Hercules C-130
Hercules C-130

Avondvluchten C-130 Hercules

Algemeen Vliegveld

Son en Breugel - Eindhoven - Een C-130 Hercules zal de aankomende twee weken avondvluchten boven Nederland uitvoeren waarbij de laatste landing om 23:00u op vliegbasis Eindhoven wordt gemaakt. Op vrijdag 12 maart staan geen vluchten gepland, op vrijdag 19 maart is de laatste landing aan het einde van de middag. In het weekend wordt niet gevlogen. Tijdens de avondvluchten worden ook tactische naderingen op vliegbasis Eindhoven geoefend. 

Tijdens een tactische nadering wordt het vliegveld vanuit een niet verwachte richting genaderd, waarna meestal na een korte bocht de landing wordt ingezet. Een tactische nadering wordt uitgevoerd in gebieden met een vijandelijke dreiging. Door laag en niet volgens een gebruikelijk patroon te vliegen wordt voor een vijand de mogelijkheid verkleind het toestel onder vuur te nemen. De inzet van een C-130 vindt niet alleen overdag plaats, maar bij voorkeur bij duisternis omdat het toestel dan zo min mogelijk opvalt. De bemanning gebruikt nachtzichtapparatuur die het mogelijk maakt de landingsbaan ook in het donker goed te zien. 

Tactisch naderen en vliegen bij nacht zijn specifieke vaardigheden die intensief en regelmatig moeten worden getraind. Dat gebeurt in het buitenland, maar ook in Nederland. 

Voorbeelden van tactische naderingen