Het huis dat nu nog op de hoek van de Hendrik Veenemanstraat en Nachtegaallaan staat (archieffoto)
Het huis dat nu nog op de hoek van de Hendrik Veenemanstraat en Nachtegaallaan staat (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Omwonenden Veenemanstraat nr. 48 willen overleg met gemeente en projectontwikkelaar

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Enkele jaren geleden is projectontwikkelaar Van Laarhoven gestart met de ontwikkellocatie op de Hendrik Veenemanstraat voor het bouwen van nieuwe woningen. De omwonenden zijn het niet eens met de huidige plannen en willen graag om de tafel met de projectontwikkelaar en de gemeente.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Robbie Artz vertelt namens een aantal omwonenden dat zij niet blij zijn met de gang van zaken rondom het nieuwbouwproject. Het plan om er vijf nieuwe woningen te bouwen stuit op hun bezwaar omdat het perceel te klein is, zeker gezien de noodzakelijke tien parkeerplaatsen die conform de parkeernormen op het terrein gerealiseerd moeten worden (twee plaatsen per woning). Bovendien zou er een muur van ruim drie meter hoog komen op de erfafscheiding, waardoor de buren tegen een muur moeten aankijken in plaats van tegen de mooie, oude bomen die er nu staan.

Drie meter verder
Daarnaast zouden de nieuwe woningen ten opzichte van de Nachtegaallaan ruim drie meter verder naar voren gebouwd worden dan de huidige huizen, hetgeen afwijkt van de gevellijn (wederom vanwege de beoogde tien parkeerplaatsen aan de achterkant).

Andere opties
Volgens Artz zijn de omwonenden van mening dat er andere opties mogelijk zijn, met minder woningen die meerdere belangen zullen dienen en bezwaren weg zullen nemen, en waardoor het groene aanzicht van de straat behouden kan blijven. Maar de projectontwikkelaar wil vanuit winstmaximalisatie minimaal vijf woningen bouwen, waarvan één vrijstaand, omdat hij in zijn investeringsplan van begin af aan is uitgegaan van vijf woningen.

Geen samenspraak
Wat de bewoners vooral stoort is dat er nog geen samenspraak heeft plaatsgevonden met de omwonenden en dat Van Laarhoven een plan heeft gemaakt zonder ruggespraak. Zij willen nu met de gemeente en Van Laarhoven in overleg treden voordat de commissie Grondgebiedzaken een positief advies geeft aan de gemeenteraad.

Herziening kaders
Op 1 maart hebben de omwonenden hun bezwaar tijdens de commissievergadering kenbaar gemaakt en maandag 8 maart heeft de commissie tijdens de voortgezette vergadering ingezien en aangegeven dat de oorspronkelijke kaders voor dit project herzien moeten worden en dat er nu een overleg moet plaatsvinden met de gemeente, de projectontwikkelaar en de omwonenden.