V.l.n.r. Maurice, Boudewijn en Jan Frans geven al het goede voorbeeld
V.l.n.r. Maurice, Boudewijn en Jan Frans geven al het goede voorbeeld Foto: Wil Feijen

‘Adopteer je wijk - Son en Breugel Schoon’ van start

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Als je op straat loopt, zie je het vast wel eens liggen: een blikje, een plastic flesje, een sigarettenpakje, een plastic ijslepeltje, afval dat daar niet hoort, door anderen achtergelaten. Stichting Nederland Schoon organiseert al enkele jaren de ‘Landelijke Opschoondag’ op de derde zaterdag in maart, en juist op deze dag wordt in Son en Breugel de actie ‘Adopteer je wijk - Son en Breugel Schoon’ door de gemeente Son en Breugel én SonenBreugelVerbindt gelanceerd. Niet alleen op de Landelijke Opschoondag zwerfafval opruimen, maar het hele jaar door, is de gedachte achter deze actie.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Wethouder Paul van Liempd, met onder andere duurzaamheid in zijn portefeuille, juicht deze actie toe: “Je kunt het zwerfafval op twee manieren aanpakken: het afval opruimen of zorgen dat er niets op straat of in de bosjes achtergelaten wordt. Afval hoort thuis in de afvalbak, in de openbare prullenbakken, maar niet in het milieu, waar het zelfs schadelijk voor is.” Het is een kleine moeite om afval op te ruimen, maar het is een nog kleinere moeite om je afval mee naar huis te nemen en daar weg te gooien.

Initiatief oppakken
Het team van SonenBreugelVerbindt met Maurice Peters, Jan Frans Brouwers, Thijs Wijnakker en Boudewijn Ross hoorde van dorpsgenoten dat zij hun straat en een deel van de wijk al regelmatig opruimen. SonenBreugelVerbindt heeft dit initiatief opgepakt en gaat deze actie coördineren en uitzetten over heel Son en Breugel. Thijs: “Het zou mooi zijn als we allemaal kunnen genieten van de schoonheid van Son en Breugel.”

Alle straten
Jan Frans vult aan: “SonenBreugelVerbindt heeft het een aantal jaar geleden voor elkaar gekregen om in alle wijken in het dorp de buurt-WhatsApp-groepen op te zetten. Ons dorp is hiermee het enige dorp in heel Nederland dat helemaal gedekt is. Hoe mooi zou het zijn als we dit ook kunnen bereiken met het adopteren van een straat in Son en Breugel?”

Materiaal
In 2019 heeft SonenBreugelVerbindt de duurzaamheidsprijs gewonnen, en een groot deel van het geldbedrag dat verbonden is aan deze prijs is al besteed. “Van het geld dat nog over is, worden grijpers, handschoenen, hesjes en groene afvalzakken aangeschaft. Ook de gemeente faciliteert hierin, waardoor we iedereen het materiaal kunnen geven dat nodig is om het zwerfafval op te ruimen”, aldus het bestuur. Het materiaal is zowel voor volwassenen als kinderen beschikbaar. “Speciaal voor de kinderen hebben we kinderhesjes en kindergrijpers aangeschaft, zodat zij ook mee kunnen helpen en er zich op deze manier al vroeg van bewust worden dat afval niet op straat hoort te liggen”, vult Jan Frans aan.

Win-win-winsituatie
SonenBreugelVerbindt hoopt dat veel dorpsgenoten net zo enthousiast worden als de dorpsgenoten die nu al met grote regelmaat op pad gaan met grijper en afvalzak. In deze coronaperiode maken veel mensen dagelijks een ommetje. Op een vrij eenvoudige manier kun je dan het nuttige met het aangename verenigen. Gewapend met grijper en afvalzak loop je door de buurt: je hebt buiten je beweging, je doet iets voor het milieu en vaak is er ook nog tijd voor een praatje; een echte win-win-winsituatie.

Groene afvalzakken
De groene afvalzakken kun je thuis in je eigen container doen, maar je kunt ze ook bij de openbare prullenbakken neerzetten; deze worden opgehaald door de buitendienst van de gemeente.

Meehelpen
Wil je meehelpen met het schoonmaken van Son en Breugel, adopteer dan een straat of een deel van je wijk. Je kunt dit alleen doen of met buurtgenoten. Registreer je op www.sonenbreugelverbindt.nl en laat weten om welke straten het gaat. Maurice: “Laten we er samen voor zorgen dat de hele plattegrond van Son en Breugel ingekleurd wordt met geadopteerde straten.”

Lees in de komende twee weken het verhaal van enthousiaste inwoners die zwerfafval opruimen.