Het perceel met de villa op Boslaan 63 waar nieuwbouw gerealiseerd wordt (archieffoto)
Het perceel met de villa op Boslaan 63 waar nieuwbouw gerealiseerd wordt (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Nieuwbouwprojecten Son en Breugel

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Recentelijk zijn in de commissie Grondgebiedzaken drie beoogde nieuwbouwprojecten besproken, te weten Boslaan 63, plan Begoniastraat en H. Veenemanstraat 48. Wat mij bij de berichtgeving van alledrie de projecten opviel is dat hier winstmaximalisatie de drijfveer is geweest om deze projecten te initiëren en door te zetten.

Bij Boslaan 63 zijn door de buurtbewoners alternatieven aangedragen (minder appartementen of het perceel opsplitsen in een aantal bouwkavels), maar bij het eerste voorstel kwam de winst van de ontwikkelaar te laag uit en met het tweede alternatief kon de gemeente om onduidelijke redenen niet leven. Bij het plan Begoniastraat is door de wijkbewoners een alternatief plan met minder woningen voorgesteld. Dit plan kon in de ogen van wethouder Frenken geen goedkeuring krijgen, want dit plan zou voor de gemeente minder geld zou opleveren, omdat het door de omwonenden voorgestelde plan drie woningen minder bevatte. Bij het plan H. Veenemanstraat 48 wil de ontwikkelaar minimaal vijf woningen kunnen bouwen om uit de kosten te kunnen komen, omdat hij bij de aankoop van het te herontwikkelen pand van dit aantal te bouwen woningen is uitgegaan.

In alle bovenstaande gevallen wordt door de initiatiefnemers de inbreuk van een dergelijk plan op de woonomgeving van wijkbewoners zwaar onderschat. Blijkbaar wordt hier vergeten dat alledrie de betreffende wijken al ruim zestig (!) jaar bestaan, hetgeen voor de bewoners een vertrouwde woonomgeving vormt, welke nu uit winstbejag van de betreffende projectontwikkelaars onomkeerbaar wordt aangetast. In de bovenstaande projecten zijn door de omwonenden alternatieven aangedragen om toch met de ontwikkelaar tot een concensus te komen.

Met name de herontwikkeling van het perceel Boslaan 63 met de beoogde bouw van 12 appartementen kwam voor de omwonenden als een volslagen verrassing. Dat daarnaast ook nog een bouwkavel aan de noordzijde van de Berkenlaan gepland is, waarbij het rustieke straatbeeld danig verstoord wordt, maakt dit gehele plan voor de buurtbewoners volstrekt onaaceptabel. Het is dan ook vreemd dat, ondanks het feit dat de buurt unaniem tegen dit plan is, de commissie Grondgebiedzaken in meerderheid toch het licht op groen heeft gezet voor dit plan. Deze unieke locatie verdient een mooiere invulling dan de nu beoogde twee appartementengebouwen, welke fors boven de bestaande bebouwing in de wijk uit zullen tornen en de mooie entree van het dorp vanuit de richting Best voorgoed zullen aantasten.

Vooralsnog ziet het er naar uit dat alleen bij het project H. Veenemanstraat 48 echt met de omwonenden rekening gehouden gaat worden. Heel jammer!

M.T. Thunnissen
Son en Breugel