Online drumles van Rik en Thijs Cordier
Online drumles van Rik en Thijs Cordier Foto: Judith van Dun Key4Music

Lezerspodium: Steunpakket voor de lokale culturele infrastructuur

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Persoonlijke reactie en opheldering vanuit opgebouwde expertise van de afgelopen 12 maanden. Wat is nou een muziekschool? Wat is een openbaar publiekelijk toegankelijk gebouw of een private muziekpraktijk? Een hele zoektocht kan ik vertellen. Ik heb uitgebreide gesprekken gevoerd met RIVM, de Rijksoverheid, Ministerie van OCW, LKCA, Cultuurconnectie, KNMO, KunstLoc Brabant en met onze eigen LionsClub uit Son en Breugel. Waarvan de laatste me echt hebben geholpen met heldere tips om actie te kunnen ondernemen.

De mentale gesteldheid van musici en de leerlingen gaat met sprongen achteruit. Muziek als uitlaatklep is een heel fijn middel om je emoties in kwijt te kunnen. De huidige regelgeving vergeet dat volledig. Niet iedereen beoefent sport. Een muziekpraktijk met een eigen pand is géen culturele instelling zoals bedoeld door OCW. Een leerling is een cursist die educatie volgt en géen publiek zoals de gemeente beweert. Aan huis lesgeven is gewoon minder veilig en buiten is het te koud en daarom geen optie.

De gemeente stelt dat er in het voorjaar van 2020 een oproep is gedaan betreft het steunpakket wat beschikbaar is gesteld door OCW voor de lokale culturele infrastructuur. Wie heeft dit gelezen dan? Dat is vooralsnog niet bekend. Sportverenigingen vallen niet onder Cultuur. Voor hen is dit steunpakket niet bedoeld. Tenzij je onder het voetballen ook nog kan drummen tegelijkertijd? Onderzoekt de raad nog wat er met dit geld gedaan gaat worden. Vindt men cultuur belangrijk?

De klant krijgt subsidie voor een deel van het lesgeld. Key4Music niet. Het is geen structurele inkomstenbron. Docenten hebben geen recht op TOZO omdat in team Key4Music bijna iedereen een partner in loondienst heeft en ze door het fiscale partnerschap buiten de boot van TOZO vallen. De docenten zonder partner zijn noodgedwongen weer thuis gaan wonen bij hun ouders en hebben dan geen recht op TOZO. Dit zijn volwassenen tussen de 22 en de 35 jr. Heel schrijnend dus!

Daarom doen we als culturele onderneming een beroep op steun van de gemeente. We gaan ervanuit dat ook zij het belangrijk vinden dat cultuur blijft bestaan in Son en Breugel en dat het welzijn van die kinderen net zo belangrijk is als van sportende kinderen en volwassenen. Over subsidie betaalt men geen btw of omzetbelasting en kan de gemeente niet stellen dat Key4Music niet voor deze steun in aanmerking komt omdat we een onderneming zijn met winstoogmerk? Key4Music is wel degelijk een culture onderneming midden in het hart van Son en Breugel.

Judith van Dun
Eigenaresse Key4Music
Son en Breugel