Commissieleden tijdens de buurtschouw in De Vloed (archieffoto)
Commissieleden tijdens de buurtschouw in De Vloed (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Inspraak door inwoners loont echt

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - In ons dorp zijn de bouwmogelijkheden beperkt en dat vraagt om zorgvuldige keuzes. Iedereen begrijpt dat er woningen gebouwd moeten worden, want we kennen allemaal wel een jong stel of alleenstaande die op zoek is naar een eigen woning. De huren zijn torenhoog en de huizenprijzen zijn onbetaalbaar geworden. We moeten dus betaalbare nieuwe woningen bouwen voor kleine huishoudens. Een actueel voorbeeld is het plan Begoniastraat in De Vloed.

De projectontwikkelaar had de vergunning op zak om acht tweekappers te bouwen, maar besloot onverwacht met een nieuw plan van 19 rijtjeswoningen te komen. De projectontwikkelaar legde op eigen houtje al vast 19 rioleringen aan en kapte een aantal oude bomen. Niemand was geïnformeerd, zelfs de gemeente niet. Logisch dat de buurt in actie kwam. De buurt presenteerde alternatieve plannen, zoals het doortrekken van de huidige straatjes, minder woningen met herstel van groen en zelfs een buurttuin. Kortom, constructieve plannen.

De buurt is altijd open en beleefd geweest in hun wensen en heeft zich nooit vastgepind op een maximaal aantal woningen. Hun inspraak in de commissie was vriendelijk en fatsoenlijk. Normaliter is de ontwikkelaar aan zet, maar de gemeenteraad is nu zelf met kaders gekomen. Kaders waarin de raad rekening houdt met de woningnood, de wensen van de buurt, de projectontwikkelaar en de opbrengsten voor onze gemeente. Niemand heeft helemaal zijn zin gekregen, want ook aan de belangen van de woningzoekenden moet worden gedacht. En die zitten nergens aan tafel!

De politieke besluitvorming is voor veel inwoners een nieuwe, vreemde wereld waarin ze de weg niet weten. Het CDA stond, samen met andere partijen, voor hen klaar. Samen zijn we tot een passende oplossing gekomen. Nou nog samen met de buurt het groenplan opstellen.

Fractie CDA Son en Breugel