Mirjam (l) en Caroline (r)
Mirjam (l) en Caroline (r) Foto: Wil Feijen

Popkoor Novelty zingt alleen en toch samen

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Popkoor Novelty zocht in de coronatijd naar mogelijkheden om samen de verbondenheid van het koor te behouden. Via de digitale weg hebben ze het lied Roller Coaster van Danny Vera opgenomen.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Caroline Verhappen en Mirjam Verhappen, beiden al enkele jaren lid van popkoor Novelty, vertellen enthousiast hoe dit tot stand is gekomen. Mirjam: “In deze coronatijd missen de koorleden, net zoals elk ander koor, het zingen met elkaar. Als je al jaren één keer per week met elkaar repeteert en door het jaar diverse optredens mag verzorgen, en dit door de coronapandemie niet mogelijk is, is dat voor velen heel zuur.” Toch liet Novelty zich hierdoor niet uit het veld slaan en zes leden hebben een ‘koor-actief-club’ opgericht.

Brainstormen
“Met deze groep zijn wij gaan brainstormen om te kijken wat er mogelijk is om met elkaar, als koor, verbonden te blijven en ook nog onze hobby, het zingen, te kunnen uitoefenen.” Zoekend op internet vond Mirjam de website van ChorusOnline. Hier worden koorarrangementen met ingezongen oefenbestanden aangeboden die door de koorleden individueel thuis kunnen worden ingestudeerd. ChorusOnline begeleidt dit proces middels een stappenplan en een wekelijkse video-instructie. Na zes weken worden de opnames ingestuurd en ChorusOnline maakt er dan een mooie mix van.

Wennen
Na goedkeuring van het bestuur is het koor met 17 leden deze uitdaging aangegaan. Caroline: “Het was wel erg wennen om alleen te zingen, maar ik vond het heel verrassend kliken. Het vergt wel heel veel discipline van jezelf.” De leden moeten de tekst goed uit hun hoofd leren en ze moeten op de uitspraak letten. “Het is een experiment voor jezelf om te kijken hoe ver je kunt komen, en als je dan de eerste mix terugkrijgt, is het zo’n verrassend resultaat dat je er super veel energie van krijgt”, lacht Caroline.

Nog een keer
Beiden gaven aan dat ze heel veel complimenten over het resultaat hebben gekregen: “Het was zo fijn om weer te zingen; het was dan wel alleen, maar toch met elkaar. Wij voelden de verbondenheid van ons koor weer, en wij hoorden Novelty weer.” De leden zijn alweer bezig om een nieuw lied uit te zoeken, want ze gaan de uitdaging zeker nog een keer aan.

Roller Coaster is te beluisteren via de QR-code op deze pagina, op www.popkoornovelty.nl en op hun Facebookpagina.

QR-code Roller Coaster