Els ontvangt vrouwen aan huis die bij haar protheses kunnen passen
Els ontvangt vrouwen aan huis die bij haar protheses kunnen passen Foto: Wil Feijen

Els helpt vrouwen met het vinden van juiste borstprothese

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs in 2018 hebben Clary en Suzanne in 2019 het platform ProudBreast opgericht. Dit is een plek voor vrouwen die door toedoen van borstkanker een of beide borsten missen. Je kan hier ervaringen en levensverhalen uitwisselen, maar ook informatie inwinnen over wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot borstprotheses en lingerie. Op 5 februari 2021 kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat Suzanne, een van de oprichtsters, overleden is aan borstkanker. Dit was de aanleiding voor Els Meijnen, ambassadeur en pas-punt voor ProudBreast, om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Jammer genoeg komt er voor veel vrouwen een onzekerheid en schaamte kijken als zij door borstkanker een borst verliezen. Vooral in deze tijd wordt er bij vrouwen veel nadruk gelegd op de borsten als onderdeel van een outfit of image. Scrol bijvoorbeeld maar eens door de social media-accounts van een willekeurige millennial, of kijk een paar videoclips van de onder jongeren steeds populairder wordende hiphopmuziekstroming. Het is belangrijk dat vrouwen die borstkanker hebben gehad, en al een heftige behandel- en herstelperiode achter de rug hebben, zich nog steeds sexy en vrouw voelen, ook al missen zij een of twee borsten.

Borstvervanging
Els gaat alweer meer dan tien jaar door het leven met één borst. Ze heeft al een flinke zoektocht achter de rug naar de juiste borstvervanging en zet zich nu actief in om andere vrouwen die dezelfde ziekte achter de rug hebben te helpen met het vinden van de juiste prothese. “Ik heb me nooit onzeker gevoeld over het missen van mijn borst, het was gewoon zo”, vertelt ze. Ze geeft aan dat tien jaar geleden het beslisproces voor het afzetten van een borst heel erg kort was. Vaak wordt de borst pas afgezet als er geen andere oplossing meer is, en dan moet alles snel. Veel vrouwen voelen zich overweldigd door deze beslissing en kiezen voor de eerste optie die door het ziekenhuis aangeboden wordt. De meest voor de hand liggende oplossing is een inwendige reconstructie van de borst(en). Hier zitten echter risico’s aan en daardoor is dit voor lang niet alle vrouwen de juiste oplossing.

Siliconen
Een andere oplossing die vaak als eerste aangedragen wordt is een externe prothese van siliconen; dit was ook de eerste keuze van Els, maar zij kwam er al snel achter dat dit niet de oplossing voor haar was. “Het is zwaar, en als het warm is zweet het ongelofelijk op de huid”, legt ze uit, “en de prothese is bovendien ontwikkeld door mannen, en wat weten die nou van borsten”, voegt ze er lachend aan toe. Na het aan de kant leggen van de siliconenprothese heeft ze lange tijd geen prothese gedragen en ging ze met één borst door het leven. Els: “De mode was toen wijd, dus dat kon allemaal.” Ze heeft meegelopen in een modeshow zonder prothese en vertelt trots dat ze het grootste applaus kreeg.

Breiborst
Modekleding is in principe niet asymmetrisch gemaakt en dus ongeschikt voor vrouwen met één borst. “Toen vertelde iemand mij over de breiborst: door heel Nederland breien vrouwen borstprotheses voor andere vrouwen. Dit was een prothese die ademde en licht aanvoelde, maar nog steeds niet honderd procent ideaal voor mij”, aldus Els. Na de breiborst is ze overgestapt naar de voor haar ideale prothese, die van ProudBreast.

Passende oplossing
Sinds een aantal maanden is Els pas-punt voor ProudBreast. Zij ontvangt vrouwen aan huis die bij haar protheses kunnen passen. Het gaat haar hierbij niet om het verkopen, maar om het helpen van vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten met het vinden van de oplossing die voor hen passend is. Wil je je verhaal delen met Els of gewoon eens kijken wat de opties zijn voor het opvullen van je lege cup, stuur dan een mailtje naar elsvanderdussen@live.nl.