Bea tijdens een huwelijksvoltrekking
Bea tijdens een huwelijksvoltrekking Foto: ©Suzanne Pijnenburg

BABS Bea viert ‘koperen jubileum’ met veel mooie herinneringen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Deze maand is het precies twaalfeneenhalf jaar geleden dat Bea van der Pasch (54) voor het eerst een huwelijk sloot als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). De geboren en getogen Son en Breugelse weet dat nog als de dag van gisteren: ze trouwde, als verrassing, haar eigen broer en schoonzus in het gemeentehuis van Son en Breugel. De afgelopen jaren heeft ze veel bruidsparen in Son en Breugel mogen trouwen, waar ze met veel warmte aan terugdenkt.

Redacteur: Emmy Grit

Haar ouderlijk huis stond achter bijna tegen het gemeentehuis aan en als klein meisje speelde Bea met grote regelmaat op het bordes van het gemeentehuis. Bea: “Ik droomde in die tijd vaak ervan hoe een bruidspaar gracieus vanuit de trouwzaal over de schitterende trap - die midden in de hal staat - naar beneden schreed. Mensen trouwen, dát zou ik later ook wel willen doen, en die droom is meer dan een decennium geleden uitgekomen.”

Geen spijt
Bijna dertien jaar geleden werd Bea tijdens haar werk door Arndt van Ruremonde, het toenmalige afdelingshoofd Burgerzaken, aangenomen als BABS, omdat hij ervan overtuigd was dat Bea qua uitstraling en toon precies de juiste snaar zou raken bij bruidsparen. Bea: “Het huwelijk van mijn broer en schoonzus was de daadwerkelijke aanleiding voor mijn benoeming in 2008. Ik heb geen spijt dat ik toen ‘ja’ heb gezegd. Dit huwelijk betekende het begin van mijn carrière als trouwambtenaar.”

Erebaantje
De rol van gemeentelijk trouwambtenaar vervult Bea nog steeds met heel veel plezier. “Het is nog altijd een soort van ‘erebaantje’”, lacht ze. Bea heeft de afgelopen jaren veel mooie verhalen van bijzondere, ontroerende en speciale huwelijksvoltrekkingen mogen ervaren. Zo heeft ze niet alleen haar broer getrouwd, maar ook het huwelijk van haar moeder heeft ze voltrokken. “Mijn moeder gaf als 75-jarige haar ja-woord aan haar vriend Harrie. “Het was echt heel uniek om dit huwelijk te mogen voltrekken. Mijn moeder is inmiddels 84 en we proberen ieder jaar hun huwelijksdag te vieren met onze gezinnen”, vertelt ze trots.

Speciale momenten
Maar er zijn meer verhalen: onlangs heeft Bea het huwelijk van Stacey Lampe en Tim van de Vrande in Son en Breugel voltrokken. Anthony Lampe, de vader van de bruid, werd met de wensambulance naar de trouwlocatie gebracht, om de mooiste dag van zijn dochter en schoonzoon bij te kunnen wonen. Bea: “Het is zo dankbaar om dit te mogen doen, en te kunnen geven wat mensen graag willen beleven op zulke speciale momenten.”

Persoonlijk en betekenisvol
Behalve huwelijksvoltrekkingen wilde Bea meer ceremonies als zelfstandig ceremoniespreekster gaan begeleiden, zoals bijvoorbeeld rouwplechtigheden en andersoortige ceremonies. “Mijn kracht is dat ik speciaal voor een bruidspaar en voor dierbaren een unieke persoonlijke en betekenisvolle ceremonie begeleid of een speech maak. En als ik deze speech dan vol warme aandacht voor mag dragen, dan ben ik een gelukkig mens”, vertelt ze.

Verhuisd
Twee jaar geleden heeft Bea Son en Breugel verlaten en is met haar man naar Wilbertoord verhuisd. “Tot in 2020 reed ik nog voor mijn werk naar Son en Breugel, waar ik als ambtenaar werkzaam was voor het gemeentebestuur.” In april besloot ze om het roer om te gooien en nam ze ontslag bij de gemeente; ze bleef wel werkzaam als gemeentelijke trouwambtenaar. “Sinds een half jaar ben ik naast zelfstandig ceremoniespreekster samen met mijn man Henk de trotse eigenaar van B&B ‘Bij het struinpad’.

Deze maand heeft Bea het koperen huwelijk van haar broer Willie en schoonzus Sandra samen met haar man gevierd, en natuurlijk haar eigen ‘koperen huwelijk’ als trouwambtenaar.

Het roer om
Heb jij onlangs ook ‘het roer omgegooid’? Wil jij jouw verhaal delen in DeMooiSonenBreugelKrant, neem dan contact op met redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. De redactie neemt daarna contact met je op voor een interview.