Afbeelding
Foto: ©stichting Harapan

Adopteer een vergeten Indische-Nederlander

Algemeen

Son en Breugel / Best - Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 mochten vele gezinnen Nederland niet in. Nederland weigerde duizenden Indische gezinnen uit de oud-kolonie op te nemen. Ze zouden niet over de juiste identiteitspapieren beschikken, door de Japanse bezetting waren ze die kwijtgeraakt. Gedwongen namen ze het Indonesische staatsburgerschap aan. Recht op pensioen hebben ze niet. “Nederland heeft ons laten stikken”, vinden ze. 

De regering in Den Haag stelde vanaf 1945 een rem op de migratie naar Holland. Nederland, dat zelf aan het bijkomen was van de oorlog, beweerde niet voldoende opvangplekken te hebben. Bovendien heerste de opvatting dat voor iemand die in Nederlands-Indië was geboren en zodanig was vergroeid met het land en de cultuur, het te moeilijk zou zijn om in het koude Holland te wennen. Wat de regering niet begreep, was dat Indische Nederlanders zich verbonden voelden met het vaderland. In de kolonie waren ze naar Nederlandse scholen geweest, ze spraken de taal en ze kenden sinds hun geboorte onze cultuur.

De stichting Teman Teman Sehati uit Arnhem zet zich al jaren in voor de in Indonesië achtergelaten Nederlanders met als motto: beter 1% hulp dan 100% medelijden. Maandelijks krijgen ze 600.000 Indonesische rupiah (35 euro) voor noodzakelijke kosten en vanwege corona een levensmiddelenpakket ter waarde van 25 euro. In samenwerking met Teman Teman Sehati wil Stichting Harapan de vergeten Indische-Nederlanders financieel steunen.

U kunt op twee manieren helpen:
1. Door een van deze mensen te adopteren voor minimaal 15 euro per maand. Stichting Harapan informeert u dan regelmatig over het wel en wee van betrokkene.
2. Een incidentele bijdrage te storten op NL29RABO 0177062266 ten name van stichting Harapan met vermelding Teman.

Wilt u een van de vergeten Indische Nederlanders adopteren? Stuur een email naar stharapan@hotmail.com of naar voorzitter Jos van der Heijden via 06-18618903. Stichting Harapan is een ANBI, donaties komen in aanmerking voor belastingaftrek. Kijk voor meer informatie over stichting Harapan op https://harapan.dse.nl.