Thijs zorgt ervoor dat Son en Breugel weer een beetje schoner wordt
Thijs zorgt ervoor dat Son en Breugel weer een beetje schoner wordt Foto: Wil Feijen

Thijs heeft de smaak te pakken: hij ruimt wekelijks zwerfafval op

Algemeen

Son en Breugel - Tijdens zijn ‘thuis-werkdagen’ ging Thijs Huiting (33) tussen de middag regelmatig een luchtje ging scheppen. Het viel hem toen erg op dat er veel afval op straat en in de struiken ligt. Na zich een aantal dagen hieraan te hebben geërgerd, besloot Thijs om zijn wandeling te combineren met het opruimen daarvan. Met latexhandschoenen aan raapte hij alles op, maar dat was niet erg succesvol. Vervolgens nam hij contact op met de gemeente om na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Inmiddels is Thijs eigenaar van een grijper, handschoenen, een geel hesje en een rol groene zakken, die gratis beschikbaar werden gesteld door de gemeente.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Een maand of twee geleden is Thijs begonnen met het oprapen van afval dat op straat lag en inmiddels heeft hij de smaak te pakken. Wekelijks loopt hij een andere route in het Sonniuspark en pakt met de grijper het afval op dat hij tegenkomt. “Als je een paar honderd meter opruimt, dan ziet het er alweer zoveel mooier uit. Ik verbaas mij erover dat er zoveel afval op straat ligt en dat zowel jeugd als volwassenen niet de moeite nemen om hun afval mee naar huis te nemen.”

Basisschool De Ruimte
Onlangs was Thijs bij basisschool De Ruimte, en op het grasveld bij die school lag veel afval, zoals lege ligakoekzakjes, lege pakjes drinken en chipszakjes. “Na het opruimen ben ik in gesprek gegaan met Michiel van Dijck, de directeur van de school. Hij nam een volle groene zak van mij mee naar de school. Eerst was ik verbaasd, maar later begreep ik waarom hij dit deed: hij ging verschillende klassen langs en liet aan de leerlingen zien dat het afval in de zak op het grasveld lag bij de school.” Thijs complimenteert de directeur met deze actie; de leerlingen worden zich op deze manier ervan bewust dat afval niet op straat hoort te liggen.

Schadelijk voor natuur
Sinds dat Thijs opruimt, is hij verbaasd over de hoeveelheid mondkapjes die her en der op straat liggen, maar ook sigarettenpeuken. “Veel mensen beseffen niet wat afval doet in de natuur; het wordt niet afgebroken en kan erg schadelijk zijn voor dieren. Verder trekt afval ongedierte aan, terwijl dit heel gemakkelijk voorkomen kan worden door het afval thuis weg te gooien.

PMD-zakken
Wat Thijs verder opvalt is het aantal PMD-zakken dat op straat wordt neergelegd, die dan door kraaien die op zoek zijn naar eten kapot worden gemaakt. Thijs: “Als de zakken op straat liggen, is het voor een kraai een koud kunstje om ze open te pikken, waardoor het plastic op straat terechtkomt. Als je ze aan een kroonring hangt, kunnen de kraaien de zakken niet kapot maken en blijft de inhoud in de PMD-zak. Dat scheelt ook weer in het opruimen.”

Voorbeeld
“Word geen onderdeel van het probleem, maar word een onderdeel van de oplossing en help mee met opruimen. Kinderen volgen het voorbeeld van ouders; als zij het normaal vinden om afval op straat te gooien, dan wordt dat gedrag vaak gekopieerd. Gooi je als ouder geen afval op straat, dan zal een kind dat ook niet doen; ‘goed voorbeeld doet goed volgen!’”, aldus de dorpsgenoot.

Statiegeld

Thijs is verheugd dat er statiegeld komt op plastic flesjes met een inhoud van minder dan een liter en op blikjes. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat vanaf 1 juli 2021 statiegeld wordt ingevoerd op kleine plastic flesjes en vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Deze maatregel moet ertoe leiden dat er veel minder plastic en blikjes worden gedumpt in de natuur. Thijs: “Doordat er statiegeld betaald moet worden, brengen mensen het eerder terug naar de winkel.”

Straten geadopteerd
Thijs is erg enthousiast over de actie ‘Adopteer een straat - Son en Breugel Schoon’ die de gemeente Son en Breugel samen met SonenBreugelVerbindt heeft gelanceerd. Thijs heeft zichzelf inmiddels aangemeld en heeft de Bijenlaan, Honingbij en omgeving geadopteerd. “Ik hoop dat veel dorpsgenoten zich aanmelden, zodat wij met zijn allen Son en Breugel schoonmaken en schoonhouden”, sluit hij af.

Op maandag 29 maart had Jan Frans Brouwers van SonenBreugelVerbindt 224 sets grijpers, handschoenen, hesjes en rollen zakken uitgedeeld. Kijk voor meer informatie over deze actie op www.SonenBreugelVerbindt.nl.