Zodra u aan de beurt bent ontvangt u een uitnodiging van de GGD
Zodra u aan de beurt bent ontvangt u een uitnodiging van de GGD Foto: MooiSonenBreugel

Huisartsenpraktijk heeft geen invloed op vaccinatiestrategie

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - De huisartsenpraktijken in Son en Breugel worden dagelijks gebeld met vragen over de coronavaccinaties. De assistentes begrijpen dat veel mensen zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden en dat er onduidelijkheid kan ontstaan, doordat de berichtgeving in de media nogal eens wisselt.

De vaccinatiestrategie (wie, wanneer met welk vaccin wordt gevaccineerd) wordt bepaald door de overheid/RIVM. Daar hebben de huisartsenpraktijk geen invloed op. Vooralsnog beschikt de praktijk alleen over kleine hoeveelheden van het AstraZeneca-vaccin. Dit vaccin is alleen geregistreerd voor mensen jonger dan 65 jaar. De huisartsen en assistentes zijn onlangs begonnen met het vaccineren van de 63- en 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down vanaf 18 jaar en mensen met overgewicht en een BMI boven de 40.

Specialisten in ziekenhuizen zijn ook bezig met het oproepen van patiënten die tot bepaalde doelgroepen behoren. Mensen in deze doelgroepen hebben een erg kwetsbare gezondheid en verminderde weerstand. Als u tot deze groep behoort krijgt u bericht van uw specialist. Daarnaast zijn alle mensen die in een instelling in Son en Breugel wonen al gevaccineerd via de instelling zelf of een mobiel team van de centrale huisartsenpost.

De overheid en het RIVM willen de meest kwetsbare mensen en zorgmedewerkers als eerste vaccineren. Daarna volgt de rest. Omdat niet ieder vaccin voor elke doelgroep het meeste geschikte vaccin is, is de precieze volgorde van vaccineren afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins. Het is daarom ook niet mogelijk om eerder een vaccin te halen.

De GGD nodigt ouderen uit op aflopende leeftijd, dus van oud naar jong. U krijgt vanzelf een brief als u aan de beurt bent. Heeft u een oproep ontvangen? Dan kunt u volgens de informatie uit de brief een afspraak maken voor een vaccinatie. Als u echt niet in staat bent om naar een GGD locatie te gaan, kunt u in de toekomst thuis gevaccineerd worden. Wanneer en door wie dit gedaan wordt, is nog onduidelijk, dit kan nog lang duren. De assistentes adviseren u daarom dringend om, als u daar ook maar enigszins toe in staat bent, naar een vaccinatielocatie te gaan. Heeft u vervoersproblemen? Dan kunt u contact opnemen met AutoMaatje via 0499-209609 of automaatje@sonenbreugelverbindt.nl. Zij zullen een vrijwilliger regelen die samen met u op het gewenste tijdstip naar de priklocatie kan rijden.

De huisartsen en assistentes hebben geen invloed op het moment dat u wordt opgeroepen; zij doen hun best om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren en daarom hebben zij nu een deel van de patiënten uit 1958 opgeroepen (geboren in maart, april, mei, juni of juli 1958). Het is nog niet bekend wanneer de huisartsen en assistentes een volgende groep patiënten kunnen gaan vaccineren en wie dit dan zijn. Zodra u aan de beurt bent ontvangt u een uitnodiging.

De assistentes hopen dat ze u met dit bericht meer duidelijkheid hebben gegeven in deze onzekere tijd. Meer informatie kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie. Op deze website kunt u een aantal vragen beantwoorden en kijken vanaf wanneer u een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie. Ook ziet u waar u de coronaprik kunt halen en welk vaccin u waarschijnlijk krijgt.

Bij vragen kunt u de assistentes benaderen door een bericht op www.mijngezondheid.net of de MedGemak app te plaatsen.