Denice en Ferry tijdens een eerder gehouden online wijn- en bierproeverij
Denice en Ferry tijdens een eerder gehouden online wijn- en bierproeverij Foto: Café-restaurant De Zwaan

Ferry de Lits, een artiest in coronatijd

Algemeen Muziek Activiteit

Son en Breugel - Ferry de Lits (41) is al jarenlang actief als zanger in het genre Nederlandse volksmuziek. Sinds 2005 zit hij onder de vleugels van Berk Music, en vanaf 2008 kreeg hij landelijk meer bekendheid door de single ‘Joana’ en in 2009 met ‘Oh Luister Toch’.

Redacteur: Eva Wiselius

Wekelijks verzorgde hij vier tot zeven optredens voordat COVID-19 in ons land arriveerde.“Direct werden optredens uitgesteld, maar vooral ook gecanceld, en vanaf september zijn er ook geen nieuwe aanvragen meer gekomen”, aldus de zanger. “Ik heb echt een rotjaar achter de rug, dat mag je best weten. Mijn zwager is overleden aan een hartstilstand, en met alle coronamaatregelen mis je dan echt een klankbord bij de rouwverwerking, en het samenzijn met vrienden en familie.”

Een stap terug

Ook zijn relatie kwam ten einde, maar daardoor is hij wel weer in het pittoreske Son en Breugel beland. “De tweede lockdown maakte het dan wel weer mogelijk om mijn tuin onder handen te nemen. Daar was ik nog niet aan toe gekomen sinds ik in oktober hier ben komen wonen”, vertelt hij. “Financieel betekent dit jaar natuurlijk wel een enorme terugslag, maar gelukkig kom ik in aanmerking voor de steunmaatregelen van de overheid. Het is een stap terug, maar het is ook wel weer eens gezond om het financieel wat rustiger aan te doen.”

Zelf ervaren
Zelf heeft hij ook ondervonden wat COVID-19 met je kan doen: “Ik had koorts, heb drie dagen geslapen, maar weinig gehoest, en het heeft mijn stem gelukkig niet aangetast. Het duurde wel ruim drie weken om weer op krachten te komen.”

Geen verloren tijd
Naast zijn bezigheden in en rond het huis is zijn muzikale carrière niet stil komen te liggen; afgelopen maand kwam reeds een nieuwe single uit met de titel ‘Verloren Tijd’, en op het moment wordt er alweer gewerkt aan een volgende single: een buitenlandse cover waarvan op dit moment de tekst herschreven wordt in het Nederlands. “Vaak schrijf ik mijn teksten zelf, ook wel eens voor andere artiesten, en soms samen met collega’s.” En zijn werk als presentator van het SBS6-programma ‘Hart voor Muziek’ kan ook gewoon doorgaan.

Lichtpuntjes
Andere lichtpuntjes zijn de livestreams die hij mag verzorgen. Eerder werkte Ferry al mee aan de online wijn- en bierproeverij en de bingo van café-restaurant De Zwaan. “Toen kwam mijn briljante idee van een diner met een ‘dinnershow’, en dat wordt werkelijkheid op zaterdag 3 april”, lacht Ferry: vanuit De Zwaan, een viergangendiner inclusief bier- en wijnproeverij, quiz, bingo en live entertainment.

Energie
Voorlopig komt hij de coronatijd dus vrij goed door, maar hij mist het entertainen en het contact met zijn publiek. “Normaal gesproken krijg je daar ontzettend veel energie van en dat mis je nu, en de energie wordt minder. Daarnaast begint het opgesloten zitten op te breken, dus ik hoop dat er snel een einde aan komt”, aldus de zanger.

Afbeelding