Ricky tussen de zakken met doppen
Ricky tussen de zakken met doppen Foto: Wil Feijen

Doppen sparen voor geleidehonden

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De stichting D-dog (Doppen en Deksels Omzetten voor Geleidehonden) roept al enkele jaren op tot het verzamelen van plastic doppen van flessen en melkverpakkingen. Deze hardplastic doppen kan men inleveren bij de afvalverwerker en per kilogram doppen krijgt men een vergoeding. De verwerker vermaalt de doppen tot korrels die als grondstof voor weer nieuwe doppen gebruikt worden. De volledige opbrengst van de doppen gaat naar het KNGF (Koninklijke Nederlandse Geleidehondenfonds). Het inzamelen van doppen heeft in 2020 een bedrag van 51.017 euro opgebracht, wat gebruikt kan worden voor het opleiden en verzorgen van geleidehonden, is te lezen op de website van geleidehond.nl/doppen sparen.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

D-dog kan niet alléén deze grote hoeveelheden doppen inzamelen. Hierdoor werken ze met veel vrijwilligers door heel Nederland, en dus ook in Son en Breugel. De meest enthousiaste doppenspaarster is Ricky de Groot, wonend in de Weverstraat in Breugel. Zij is een van de vele inzamelpunten in Nederland. Zij geeft aan altijd veel gedaan te hebben voor haar dorpsgenoten, zoals ruim 25 jaar lang maaltijden verzorgen voor mensen die het zwaar hadden of alleen zijn. Riky: “Er zijn tijden geweest dat ik wel 25 maaltijden per dag maakte, en dat allemaal in mijn eigen keuken.” De laatste jaren kookt ze nog maar voor een klein gezelschap waarmee ze elke week samen eet. Wegens de huidige coronamaatregelen kunnen haar wekelijkse gasten niet bij haar aan tafel zitten, maar ze kookt nog steeds elke week en de genodigden komen het eten ophalen. Zo heeft ze toch nog contact met haar tafelgenoten, maar wel op veilige afstand.

Begonnen met één dopje
Toen Ricky van de KNGF-doppenactie hoorde, is ze thuis begonnen met het sparen van doppen. Haar tafelgenoten zijn mee gaan sparen, maar omdat zij ook allen alleen zijn, kwamen er niet veel doppen binnen. Ricky hoorde van een kennis dat er bij de tennisvereniging zakken met doppen stonden die niet opgehaald werden. De vrouw die de zakken normaal naar het algemene verzamelpunt brengt, was al een tijd niet geweest en de zakken stonden bij de vereniging in de weg. Ze wilden de zakken bij het PMD zetten, maar dat kon Ricky niet laten gebeuren. Zij heeft na haar ongeluk in 1997, veroorzaakt door een dronken bestuurder, ingezien dat het krijgen van de juiste hulp hard nodig is. Hierdoor heeft ze besloten het helpen van het KNGF serieus op te pakken en een lokaal inzamelpunt te worden. Nu is het doppen sparen haar dagelijkse bezigheid.

Uitgegroeid tot dagbesteding
Ricky heeft bij verschillende verenigingen en basisscholen in het dorp briefjes opgehangen om op te roepen voor het sparen van plastic doppen. Ze heeft de stoute schoenen aangetrokken en is ook bij verschillende supermarkten gaan vragen of zij achter de flessenautomaten de doppen mocht komen halen. “Ik doe het allemaal zelf, ze hoeven alleen maar de deur voor me open te doen”, zegt Ricky, en dat werkt in haar voordeel. Ze fietst nu wekelijks op haar driewieler naar de Plus, de COOP en de Jumbo in Son en Breugel om de dopjes van de flessen te draaien. Ze vertelt dat er bij de Plus in één dag drie zakken met flessen ingeleverd zijn. “En dat zijn best grote zakken”, zegt ze, terwijl ze een groenbruine zak uitrolt die langer is dan zijzelf. Ricky vertelt dat ze per zak een half uur bezig is om de doppen eruit te halen: “Ja, ik ben heel snel.” Uit een verzamelzak met lege flessen haalt zij wel 285 doppen; dat zet zoden aan de dijk. “Ik zou ook heel erg graag bij de Albert Heijn doppen verzamelen, maar daar moet ik nog achteraan”, meldt ze.

Ricky roept iedereen op om mee doppen te sparen. Je kunt je doppen inleveren bij de voordeur van de Weverstraat 14 in Breugel.