Eva voor haar pand
Eva voor haar pand Foto: Wil Feijen

Muzikale noot wordt een ‘noot’-kreet

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Je zult maar tussen wal en schip vallen omdat je niet voor de steunmaatregelen die de overheid aan ondernemers toekent in aanmerking komt; Eva Wiselius van Music Dock kan er een boek over schrijven. 

Redacteur: Emmy Grit

Ze heeft geen inkomsten uit haar werk als songwriter en als zelfstandig ondernemer die trainingen geeft op kinderdagverblijven en basisscholen, geen koor om te dirigeren, en ook workshops en groepslessen liggen stil. Geen inkomsten dus, maar de vaste lasten zoals huur, gas, elektra, water en verzekeringen gaan gewoon door. De 38-jarige Eva is de wanhoop nabij en luidt de noodklok: er moet nu iets gebeuren!

Strijdvaardig
Ze is strijdvaardig, maar inmiddels behoorlijk moegestreden; toch vecht ze door: “Ik wil muziek laten klinken in plaats van de noodklok luiden. Ik wil het niet zover laten komen dat mijn bedrijf failliet gaat. Ik zie een toekomst in de muziek, net als de docenten en de leerlingen met wie ik werk, maar er moet écht iets gebeuren nu”, zegt ze geëmotioneerd.

Anders vertaald
Doordat veel regels anders ‘vertaald’ worden door verschillende instanties, is er ook veel onduidelijkheid. Eva: “Een voorbeeld: volgens de gemeente is mijn pand aan het kanaal een ‘publiek pand’ omdat ik daar leerlingen (publiek) mag ontvangen, terwijl het bij de Kamer van Koophandel als bedrijfspand staat ingeschreven, en een particulier pand mag wel open; dit is mede bevestigd door Tweede Kamerlid Claartje Engelaar. Maar er is meer onduidelijk: “Ik mag niet één op één lesgeven in mijn pand, maar ik mag wel één op één lesgeven bij de leerling thuis, waar andere gezinsleden rondlopen, van wie niet bekend is met wie zij allemaal contact hebben gehad, en dat voelt dubbel.” Nog een voorbeeld: in de muziekschool staan twee piano’s; hierdoor is er voldoende afstand tussen docent en leerling; bij de leerling thuis staat één piano, en er zijn geen spatschermen bij de leerling thuis, terwijl in de muziekschool alles piekfijn geregeld is. Eva: “Het is een doolhof, voor mij, voor de docenten, de leerlingen en hun ouders. Het is gewoon niet meer uit te leggen.”

Digitaal aanvragen
Eva kijkt naar de mogelijkheden, maar ze heeft behoefte aan iemand die met haar mee zoekt tussen de vele regels die Nederland inmiddels rijk is. Ze vertelt: “Ik val echt letterlijk tussen wal en schip en word steeds van het kastje naar de muur gestuurd.” De overheid heeft een aantal steunpakketten voor ondernemers beschikbaar gesteld. Eva: “Natuurlijk check ik of ik in aanmerking kom, maar tot nu toe heb ik alleen recht op de TOZO, en daar kan ik de huur van het pand niet mee betalen.” Eva geeft aan dat alles digitaal aangevraagd moet worden en dat het gaat om standaardvragen, waarbij geen ruimte is voor een persoonlijke toelichting. De digitale snelweg biedt veel voordelen, maar in dit geval ook echt nadelen: er wordt geen maatwerk geleverd. Net als Eva loopt ook Judith van Dun van Key4Music tegen deze problemen aan.

Persoonlijke begeleiding
Inmiddels hebben Eva en Judith al veel e-mails verstuurd en telefoongesprekken gevoerd met medewerkers van verschillende instanties, ook met medewerkers van de gemeente Son en Breugel, maar daar zijn ze nog niet veel mee opgeschoten. Eva: “Bij bepaalde aanvragen zou persoonlijke begeleiding een stuk kunnen helpen, zodat je je eigen situatie kunt toelichten. Het zou fijn zijn als de gemeente meedenkt met de ondernemers in plaats van alleen maar ‘nee’ te verkopen zodat we vervolgens zelf weer naar een alternatief moeten zoeken.”

Schrijnende situatie
Zo hebben de muziekdocenten in DeMooiSonenBreugelKrant van woensdag 24 maart moeten lezen dat de gemeente Son en Breugel ondernemers gaat helpen die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, en dat deze ondernemers gebruik kunnen maken van een coronasteunfonds ter grootte van 200.000 euro. “De medewerkers op de gemeenten die wij gesproken hebben zijn op de hoogte van onze schrijnende situatie. Het zou al helpen als zij ons hiervan op de hoogte brengen, zodat wij samen naar de mogelijkheden kunnen kijken, maar ook nu moeten wij zelf weer uitvinden hoe wij hier eventueel voor in aanmerking kunnen komen”, aldus Eva.

Ontheffing
Ook het feit dat het in de omliggende gemeenten mogelijk is om ontheffing aan te vragen voor de tijdelijke maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd, en op de website van de gemeente Son en Breugel daar niets over te vinden is, is voor Eva onbegrijpelijk. Desalniettemin diende ze een aanvraag voor ontheffing in. Burgemeesters hebben de bevoegdheid om uitzonderingen te maken op de maatregelen die genomen zijn door de overheid, en in een aantal gemeenten gebeurt dit ook. Eva heeft inmiddels antwoord ontvangen van de burgemeester: ‘de situatie is niet bijzonder genoeg om een uitzondering te maken, want dan geldt dit voor de hele branche’. “Voor Judith en voor mij dus”, voegt Eva meteen eraan toe.

Niet waar
Wat Eva en Judith ook steekt is dat de gemeente via deze krant laat weten dat ‘een substantieel deel van de leerlingen tot en met 18 jaar een subsidie krijgt vanuit de gemeente ten behoeve van het muziekonderwijs. Deze subsidie loopt door in coronatijd en vormt daarmee een structurele inkomstenbron’. “Dat is pertinent onwaar”, reageert Eva fel, “de leerlingen ontvangen een tegemoetkoming in het lesgeld. Wij als docenten hebben hier niets aan; als de leerling geen les krijgt, zijn er voor ons geen inkomsten.”

Subsidie cultuursector
Verder vindt Eva het vreemd dat er binnen de gemeente Son en Breugel nog steeds niets bekend is over de subsidie voor de cultuursector die demissionair minister Van Engelshoven onlangs aan alle gemeenten in Nederland beschikbaar heeft gesteld. In de gemeente Son en Breugel gaat dit om een bedrag van 123.000 euro in 2020 en 2021. Zowel Music Dock als Key4Music, de twee muziekscholen in Son en Breugel, vallen in de cultuursector. Volgens de gemeente is de steun bedoeld voor lokale maatschappelijke organisaties; hiermee worden lokale stichtingen of verenigingen bedoeld. Eva: “Volgens de gemeente zijn Music Dock en Key4Music in dit geval wél particuliere ondernemingen, waardoor wij niet in aanmerking zouden komen. Dat is natuurlijk te gek voor woorden.” De gemeente gaf eerder aan dat zij niet de mogelijkheid heeft om uit te zoeken wie in Son en Breugel recht heeft op dit steunpakket.

Eva zou graag met een muzikale noot willen afsluiten, maar het wordt een ‘noot’-kreet richting de gemeente: “Help mij, help de ondernemers die het zwaar hebben. Doe het snel voordat het te laat is!”