Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gebruikers nemen weer intrek in Oude Raadhuis

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Ruim zeven maanden geleden werden door de vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel de verhuisdozen in het Oude Raadhuis ingepakt. Een deel van de inboedel werd tijdelijk opgeslagen, een ander deel werd verhuisd naar De Vijverberg, waar men tijdelijk zeven maanden werd gehuisvest. Ook de Buurtzorg verhuisde tijdelijk naar dit oude schoolgebouw aan de Ruysdaelstraat. De verhuizing van de gebruikers van het pand was noodzakelijk wegens de grondige renovatie van het Oude Raadhuis die in het najaar gepland stond. Nu de renovatie achter de rug is, kunnen beide gebruikers weer hun intrek nemen in het Rijksmonument aan de Markt in Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het Oude Raadhuis is grondig aangepakt door aannemersbedrijf Nico de Bont BV, onder regie van Restauratiearchitectuur BBM; van boven tot onder, binnen en buiten, en ook het elektra en het vervangen van de verwarming behoorden tot de renovatiewerkzaamheden. Carel Verdonschot, penningmeester en plaatsvervangend voorzitter van de Heemkundekring: “De grootste verandering is de zolder; daarop hebben wij een extra grote werkruimte gekregen zodat er nu de mogelijkheid is om met verschillende groepen te kunnen werken en vergaderen.”

Verhuiswagens
Op 31 maart en 1 april stonden de verhuizers van de fa. Strang uit Vught voor de deur en werden het meubilair en de dozen weer naar binnen gebracht. Carel was samen met Thom van Dommelen deze twee dagen in het Oude Raadhuis aanwezig om samen met de verhuizers alles weer op zijn plek terug te zetten. “De verhuizers hebben ons enorm geholpen. We hebben al veel uitgepakt, maar er staan ook nog genoeg dozen onuitgepakt”, vertelt Carel.

Andere inrichting
Voor de renovatie konden de vrijwilligers in de Heemkamer aan een groot plateau werken. “Na de renovatie is dit plateau niet teruggekomen, waardoor onze inrichting anders wordt. Sommige rekken kunnen niet op dezelfde plaats teruggezet worden, waardoor ook naslagwerk op andere plaatsen neergezet moet worden. We moeten onze draai nog even vinden”, aldus Carel.

Klokkenstoel
Wat zeker niet onvermeld mag blijven is de klokkenstoel op het dak van het Oude Raadhuis. Omdat de klokkenstoel in zeer slechte staat verkeerde, werd die reeds in april 2012 van het dak gehaald. Nu, na negen jaar, staat deze, gerenoveerd en wel, weer op het dak, compleet met een niet-origineel klein luidklokje. De originele klok is tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd en is te zijner tijd weer te zien in een vitrine in de gang van het Oude Raadhuis.

Compliment
Carel geeft een groot compliment aan de aannemer die de renovatie tot een succesvol resultaat heeft gebracht, maar ook aan de opdrachtgever (gemeente Son en Breugel), waarbij met name de heer Dave Blommers als projectleider een prettige en verbindende schakel was. De gemeente heeft een grote inspanning geleverd om het Oude Raadhuis weer als een waardig Rijksmonument te kunnen tonen. “We kunnen de komende jaren weer vooruit in het mooi gerestaureerde monumentale pand”, sluit de plaatsvervangend voorzitter af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 6 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 16 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 20 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 21 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel