Nog een beetje onwennig lopen de koeienn richting de weide
Nog een beetje onwennig lopen de koeienn richting de weide Foto: Wil Feijen

Huppelend springen de koeien de weide in

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Voor de zestig melkkoeien van boer Paul Schots en zijn vrouw Lia van biologische boerderij De Hofstad op Olen was het woensdag 31 maart groot feest. Nadat ze bijna vier maanden op stal hadden gestaan, werden op de laatste dag van maart de staldeuren geopend en mochten de koeien weer voor het eerst naar buiten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Eerst waren ze nog wat onwennig en afwachtend, maar al snel gingen ze los. Springend en bokkend betraden ze de groene wei met het verse gras, waarbij afzonderlijk de voor- en achterpoten regelmatig hoog van de grond kwamen. De koeien hadden het meteen goed naar hun zin en deden zich te goed aan het verse gras. Onder toeziend oog van boer Paul, zijn vrouw Lia, hun kinderen en een aantal vriendjes en vriendinnetjes, én oom Albert die Paul hierbij helpt, liepen de koeien vanuit de stal richting het groene gras.

Zes jaar 
Paul is zes jaar geleden begonnen als boer en hij vindt het fijn om mensen te laten zien hoe een boerenbedrijf in elkaar steekt: “Het is jammer dat het dit jaar weer niet mogelijk is om publiek op de boerderij te ontvangen. “Hoe mooi is het om dit schouwspel aan iedereen te laten zien. Vaak hebben kinderen vragen, en die kan ik dan meteen beantwoorden.”

Kalfjes nog op stal
Nog niet alle koeien op de boerderij mogen naar buiten; de kalfjes staan nog op stal. Paul legt uit waarom dit is: “De kalfjes staan niet in dezelfde stal als hun moeders, en buiten staan ze ook apart. De weide waarop de kalfjes mogen grazen is op dit moment nog te nat; hun momentje komt dus nog.”

Zolang de voorraad strekt
De koeien bij boerderij De Hofstad gaan zo lang als mogelijk naar buiten. Omdat een koe de hele dag wil eten en herkauwen - ze slaapt maar 1 uur per dag - is het belangrijk dat ze ook altijd toegang heeft tot goed voedsel. De koeien moeten in de winter op stal bijgevoerd worden omdat het gras in de winter natuurlijk niet groeit. Normaal gesproken staan de koeien van april tot en met november continu buiten, maar tijdens de extreem droge zomers van de afgelopen jaren moesten de koeien flink bijgevoerd worden en daarvoor terugkomen naar de stal. “Iedere ochtend om 8.00 uur na het melken deed ik de stal open, waarna ze allemaal naar buiten liepen”, vertelt Paul. “Ook al kwamen ze na een dik uur alweer naar binnen omdat er buiten niets te eten was, ze gingen toch iedere dag weer naar buiten. Dat zou ik trouwens zelf ook doen, als ik een koe was, lekker even de benen strekken!” Afgelopen jaar op 5 december deed Paul de laatste keer de deuren van de stal open; toen was echt al het gras buiten op.

Enthousiast
Voor een aantal koeien is dit de eerste keer dat ze in een grote groep naar buiten gaan. “Dat zie je ook aan het gedrag van de koeien. De koeien die al vaker naar buiten zijn gegaan, lopen harder richting de weide, de andere zijn iets terughoudender, maar zodra zij ook het gras voelen, reageren ze net zo enthousiast als de rest”, aldus de boer. De eerste dagen dat ze weer naar buiten mogen zijn de koeien het meest uitgelaten. Paul: “Als de koeien ’s morgens gemolken zijn en de staldeuren gaan open, dan staan ze te trappelen van ongeduld om weer naar buiten te mogen.” Na een aantal dagen verdwijnt dit enthousiasme weer, dan zijn ze het gewend.

Filmpje en foto’s
Kijk voor meer foto’s op www.mooisonenbreugel.nl of bekijk het filmpje op de Facebookpagina van MooiSonenBreugel.