Afbeelding
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Oma’s schoenendoos: Bedevaart naar Kevelaer

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - In Oma’s schoenendoos vonden wij een hele serie foto’s met mensen uit Son en Breugel die op bedevaart zijn in Kevelaer. De foto die hierbij afgedrukt staat, is gemaakt in 1920. Vooraan rechts lopen twee dames gearmd. De dame met hoed is Antoinetta (Netje) van de Ven, de zuster van Antoon van de Ven die in 1918 burgemeester was geworden. Naast Antoinetta loopt Henrica van Vroonhoven-van den Boogaard met poffer.

Zoals bekend was Son zelf een bedevaartsoord waar pelgrims op de eerste zondag van mei de Heilige Cornelius aanriepen tegen ziektes als de stuipen, de vallende ziekte en ziektes onder het gehoornde vee. Maar men trok er ook graag op uit naar andere bedevaartsplaatsen. Bekende plaatsen zijn Weebosch bij Bergeijk, Handel, Aarle-Rixtel, Den Bosch en uiteraard Loutdes. Maar de meest populaire plaats was toch wel Kevelaer. Al vanaf omstreeks 1900 gaan vele katholieke dorpsgenoten regelmatig naar Kevelaer dat bekend staat als Maria-bedevaartsoord. Kevelaer ligt in Duitsland net over de grens met Venlo. Ooit hoorde Kevelaer tot de Zuidelijke Nederlanden. De oorsprong van de bedevaart gaat terug naar 1642 toen marskramer Hendrick Busman tot driemaal toe van de Maagd Maria de opdracht kreeg voor haar een kapelletje te bouwen. Hendrick gaf hieraan gehoor en al gauw kwamen er pelgrims en werden er wonderbaarlijke genezingen gemeld. En zo groeide Kevelaer uit tot een pelgrimsoord waar jaarlijks bijna 1 miljoen bedevaartgangers komen.

Dat Netje van de Ven (1865-1942) meeliep in de stoet is niet verwonderlijk. Zij was zeer gelovig en heeft op vele manieren de kerk in Son gesteund. Zij was onder meer lid van de Congregatie van O.L. Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, lid van de 3e orde van Sint Franciscus en hoofdzelatrice van de parochiale pauselijke missiewerken. Op haar bidprentje stond: “Zalig zij die vlekkeloos leven, die wandelen in de wet des Heeren. Ps. 108. De dag der belooning is gekomen. Den lof der menschen zocht zij niet, maar de verheerlijking van God in Zijne tempels en het welzijn van anderen.”

De Breugelse Henrica van den Boogaard (1865-1949) die naast Netje loopt, was gehuwd met Franciscus van Vroonhoven. Zij was evenals Netje een diepgelovige vrouw. Zij was lid van het Genootschap tot Voortplanting des Geloofs en lid van de 3e orde van de H. Franciscus. Op haar bidprentje stond: “Een sterke vrouw, een toegewijde Moeder, wier leven van af haar jeugd tot aan haar hogen ouderdom, getekend door ongereptheid van zeden, hoge plichtsbetrachting en een diepe godsdienstigheid.”

U kunt de foto meer gedetailleerd bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek met nummer 72498 en u kunt de foto naar wens uitvergroten.

Heeft u nog meer informatie over deze foto? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.