Zonnepanelen op het dak
Zonnepanelen op het dak Foto: ©MooiSonenBreugel.nl

Sonneroos: al meer dan 1000 certificaten gereserveerd

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Weet u het nog? Het project waarmee SonEnergie het voor alle inwoners van Son en Breugel en grote delen van Nuenen en Sint-Oedenrode mogelijk maakt om ook te investeren in zonnepanelen? Ook als je eigen dak niet geschikt is of je in een huurhuis woont.

De voorbereidingen voor het project ‘Zonnepanelen op andermans dak’ vorderen goed. Het beoogde bestuur van Sonneroos, dat langzaam maar zeker de werkzaamheden overneemt van het bestuur van SonEnergie, is druk bezig met de oprichting van de aparte coöperatie voor dit project. De afgelopen week is het duizendste certificaat gereserveerd. Erik van Kronenburg, de beoogde voorzitter van de nieuwe coöperatie Sonneroos, vertelt: “Ik ben ervan overtuigd dat we nu snel stappen kunnen maken en hopelijk kunnen we binnenkort ook echt starten met de aanleg van de zonnepanelen op het dak van pluimveehouder Renders aan de Brouwerskampweg.

Voor dit project wordt een subsidieaanvraag voorbereid vanuit de nieuwe SCE-subsidieregeling van het Rijk die op 1 april is ingegaan. SCE staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Deze regeling heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de oude postcoderoosregeling. In de oude regeling was het aantal certificaten dat je kon kopen gerelateerd aan je eigen energieverbruik, maar dat is nu losgelaten. “Een prima belegging, met een verwacht rendement van meer dan tien procent over vijftien jaar. Nadat we dit donderdag 8 april in een onlinepresentatie hebben toegelicht, hebben verschillende deelnemers hun reservering opgeschroefd en zijn er direct al nieuwe leden bijgekomen,” licht Erik toe. De nieuwe regeling staat het ook toe dat leden verhuizen, binnen de postcode of naar een nieuwe postcode, en lid blijven.

“De zonnepanelen die we nu willen gaan plaatsen wekken per stuk iets meer energie op dan degene die we eerst hadden gepland. Daardoor hebben we nu met hetzelfde aantal panelen nog meer certificaten beschikbaar voor onze leden: 1413 stuks in plaats van 1292. Meer dan duizend zijn er al gereserveerd. Dat zijn zowel inwoners als kleine bedrijven en winkeliers uit Son en Breugel, maar ook uit De Achtse Barrier en delen van Sint-Oedenrode en Nuenen. Het gaat hard, maar we zijn er nog niet. Vanwege de voorwaarden uit de subsidieregeling moeten we voor dit project namelijk tenminste 71 deelnemers hebben.”

Voor meer informatie kunt u kijken op www.sonenergie.nl/postcoderoos. Daar wordt ook de opname van de voorlichtingsavond geplaatst om deze later terug te kijken.