V.l.n.r.: Marinus van der Leest, Mees Dekker en Hans van den Oever
V.l.n.r.: Marinus van der Leest, Mees Dekker en Hans van den Oever Foto: Wil Feijen

Klokkenclub maakt unieke kubusklok voor centrum

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Klokkenclub ‘Tijd Zat’ in Son en Breugel is actief sinds 2008 en heeft op dit moment tien leden, waaronder Mees Dekker. Elke maandag- en donderdagmiddag komen ze bij elkaar in het HOi-Huis om met hun hobby bezig te zijn: klokken repareren. Of het nu een mechanische of elektrische klok is, een pendule, staande of hangklok, ze repareren het. Voor hun werkzaamheden vragen zij een kleine vergoeding en de opbrengst gaat naar het HOi-Huis.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

De laatste tijd hebben ze aan een kubusklok gewerkt. Tijdens een rondreis door Amerika zag een van de leden bij zijn bezoek aan Washington hoeveel verschillende prachtige klokken er in de stad hangen. Dit bracht hem op een idee, en bij thuiskomst besprak hij het met de andere leden of ze ook zoiets moois zouden kunnen maken. Daaruit kwam het idee van een kubusklok, waarop men van alle kanten de tijd kan zien. Als de klok klaar is, willen ze deze graag aanbieden aan de Son en Breugelse gemeenschap en op een mooie plek in het centrum ophangen.

Klokkenspecialist
Echter, het was een idee; om een klok compleet zelf te maken was heel een ander verhaal. Met hulp van enkele leden van het HOi-Huis begon de klokkenclub in juli 2019 aan de uitwerking. Ze kregen veel ondersteuning van klokkenspecialist Tom Haus en Marinus van der Leest, beheerder van het HOi-Huis; Marinus maakte onder andere de werktekeningen voor de klok. Ook moest er een metalen huis gemaakt worden, en hiervoor kwamen de leden terecht bij Hans van den Oever van smederij en lasserij Smelas aan het Keske 1, die dit pro deo op zich wilde nemen. Uiteraard een geweldig gebaar van Smelas, die ook het materiaal leverde. Het bleek nog een hele klus om het klokkenhuis te lassen, te slijpen en waterdicht te maken. In de klok zijn vier elektrische uurwerken gemonteerd die door radiosignalen worden gestuurd. Toen de klok klaar was, werd deze getest en doorstond een temperatuur van min 15 graden Celsius.

Locatie
Een plek voor de klok heeft men al gevonden: op de hoek van het 17 Septemberplein en de Airbornestraat. Hier is echter toestemming voor nodig van het bestuur en de leden van de VVE van de desbetreffende appartementen waaraan de klok opgehangen zou moeten worden. Het bestuur heeft inmiddels de klok gezien; men was enthousiast en gaat het de leden voorleggen. Nu is het te hopen dat ze het een goed idee vinden en dat het licht op groen gezet wordt.

Onderhoud
De leden van de klokkenclub gaan zelf voor het onderhoud zorgen. Onder de klok komt een mooie plaat met een tekst. Het zou mooi zijn als de onthulling gedaan wordt door bijvoorbeeld de oudste inwoner/inwoonster van Son en Breugel. Er wordt in ieder geval een feestelijk tintje gegeven aan de onthulling van de klok, want de leden zijn apetrots op hun kubusklok; het is een mooie aanwinst voor het centrum.

V.l.n.r.: Hans van den Oever, Mees Dekker, Marinus van der Leest
Parallel Wijnen
Evenement 8 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 9 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 23 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen gisteren SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 27 mrt, 15:08 Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen